Tientallen doden bij voetbalrellen in Egypte

sport
1
1 feb '12
Bij supportersrellen na een voetbalwedstrijd in de Egyptische stad Port Said zijn woensdag zeker 73 doden gevallen.

Onder de doden zijn medewerkers van de veiligheidsdiensten. Dat heeft de Egyptische staatstelevisie gemeld. Zo'n duizend mensen raakten gewond. Supporters van het thuisteam, Al-Masry, bestormden het veld na een zeldzame 3-1 zege op Al-Ahly, het topteam van Egypte uit Caïro. Ze vielen spelers en fans van Al-Ahly aan. Daarbij werden onder meer stenen, flessen en vuurwerk gegooid. De vijandelijkheden zetten zich ook buiten het stadion voort.

De fans van Al-Ahly vluchtten voor de thuissupporters en verdrongen zich bij de uitgangen. Veel mensen kwamen om het leven toen ze onder de voet werden gelopen. Op televisiebeelden is te zien hoe honderden supporters de spelers en fans van het uitteam opjagen. Op het veld kwam het tot vuistgevechten, terwijl de spelers van Al-Ahly hun toevlucht zochten in de kleedkamers. Rond het veld stonden veel oproeragenten opgesteld, die ogenschijnlijk te beduusd waren om te reageren.

Fans van Al-Masry en Al-Ahly hebben een langstaande vete. De laatste jaren braken bij ontmoetingen tussen de twee clubs vaker ongeregeldheden uit. Direct na het geweld is een wedstrijd in Cairo tussen Al-Ismailiya en Zamalek gestaakt. Boze fans van Zamalek, de aartsvijand van Al-Ahly, staken uit woede hierover - de tussenstand was 2-2 - delen van het stadion in Cairo in brand.

De Egyptische justitie heeft aangedrongen op een onderzoek naar het geweld.

© NOVUM 2012
egypte
rellen
voetbal
al-ahly
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?