Ook premier Koeweit moet plaats maken voor islamisten

buitenland
0
6 feb '12
De demissionaire premier van Koeweit is zondag afgetreden.

Sheikh Jaber Al Hamad Al Sabah maakt zo de weg vrij voor de islamisten en de vertegenwoordigers van de stammen, die onlangs de parlementsverkiezingen wonnen, om hun stempel te drukken op de nieuw te vormen regering. De emir van het oliestaatje heeft het ontslag van de premier van lopende zaken volgens het staatspersbureau aanvaard. Het staatshoofd had de voormalige minister van defensie in november aangesteld om Koeweit door de politieke crisis en daaropvolgende verkiezingen te loodsen.

De nieuwe regering wordt door de emir benoemd, en de vorst zal naar verwachting als vanouds enkele familieleden sleutelposten toebedelen. Maar hij lijkt de islamisten en stammenvertegenwoordigers een grotere stem in het kabinet niet te kunnen ontzeggen.

De Koeweitse islamisten, wier visie overeenkomt met die van de Moslim Broederschap in Egypte, bekleden sinds de verkiezingen veertien parlementszetels. Twintig zetels gingen naar politici die de belangen van de stammen behartigen. Daarmee heeft het conservatieve blok een duidelijke meerderheid in het vijftig zetels tellende parlement gekregen.

© NOVUM 2012
koeweit
moslims
al sabah
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi