Liverpool Europees Kampioen !

0
17 mei '01

DORTMUND SD - Liverpool heeft middels een 5-4 overwinning op Alavés de UEFA Cup gewonnen. De Engelse ploeg had daarvoor wel een eigen goal van Delfin Geli in de extra tijd voor nodig.

De eigen goal kwam tot stand na 26 minuten in de verlenging. Een vrije trap van Gary McAllister, later uitgeroepen tot 'man of the match', belandde via het hoofd van de ongelukkige Geli achter doelman Herreira en daarmee werd één van de spectaculairste Europa Cup finales beslist.

Voorafgaand aan de wedstrijd vreesden de voetballiefhebbers een verdedigende wedstrijd, waarin beide ploegen zouden loeren op de counter. Niets bleek minder waar, de fan kreeg een fantastische wedstrijd voorgeschoteld. Deportivo Alavés, vijftien jaar geleden in alle opzichten failliet, keek tot drie keer toe tegen een achterstand aan.

De Engelsen namen via treffers van Markus Babbel in de 4e en Steven Gerrard in de 16e minuut een 2-0 voorsprong. In de 27e minuut zorgde invaller Ivan Alonso, hij kwam na twintig minuten in de ploeg voor verdediger Dan Eggen, voor de aansluitingstreffer. Nog voor rust bracht Gary McAllister vanaf de strafschopstip de marge van de Reds terug op twee.

In een zinderende opening van het tweede bedrijf zorgde Spaans topscorer Javi Moreno namens de debutant op Europees clubniveau met twee goals in de eerste zes minuten na rust voor 3-3. Liverpool-invaller Robbie Fowler bezorgde zijn club in de 73e minuut opnieuw de voorsprong. De Engelsen leken in hun eerste Europese finale sinds 1985, het bekende Heizel-drama tegen Juventus, af te stevenen op de winst. Een late treffer, twee minuten voor tijd, van Jordi Cruijff zorgde er voor dat de verlenging een beslissing moest brengen.

In de extra tijd werden invaller Magno Mocelin, oud-FC Groningen, en Antonio Karmona beiden met tweemaal geel van het veld gestuurd. Uit de overtreding van Karmona volgde de beslissende vrije trap van McAllister. Terwijl heel het Westfalenstadion, inclusief de twee clubs zelf, rekenden op strafschoppen kopte Geli de bal achter zijn eigen doelman. De middenvelder was ontroostbaar.

Door de derde UEFA Cup in de clubhistorie van de Reds lijkt hun seizoen meer dan geslaagd. Eerder legde Liverpool al beslag op de Engelse League Cup en afgelopen weekend won de ploeg, waar onze landgenoot Sander Westerveld het doel verdedigt, de FA Cup ten koste van Arsenal. Maar Gerard Houllier is nog niet tevreden. Hij hoopt met Liverpool nog de derde plaats, en daarmee de voorronden van de Champions League, in het Premiership te bereiken.

Met de 5-4 nederlaag tegen Liverpool kwam er een eind aan een imposante reeks van Alavés. De Basken verloren dit seizoen nog geen wedstrijd buiten Spanje en rekenden in de aanloop naar de finale achtereenvolgens af met het Turkse Gaziantepspor, Lillestrom Den, Rosenborg Noo, Internazionale Ita, Rayo Vallecano Spa en 1. FC Kaiserslautern dat te sterk was voor PSV in de kwartfinales van het tweede Europese toernooi.

Liverpool Eng - Deportivo Alaves Spa 5-4 n.v 3-1.