Soennitische ministers Irak keren terug

buitenland
0
7 feb '12
Soennitische ministers in Irak hebben dinsdag hun boycot van de regering beëindigd.

Het soennitische blok Iraqiya besloot in december tot een boycot van het parlement en de regering, nadat premier Nouri al-Maliki een arrestatiebevel had uitgevaardigd voor de soennitische vicepresident Tareq al-Hashemi. Al-Hashemi zou leiding hebben gegeven aan doodseskaders, een aantijging die de vicepresident ontkent. De leiders van Iraqiya beschuldigden Al-Maliki van sektarische vooringenomenheid.

De premier probeerde de soennieten volgens hen uit de regering te drijven om zijn eigen greep op de macht te verstevigen. In een poging de politieke crisis te beëindigen besloten parlementariërs van Iraqiya vorige week al hun boycot van het parlement te staken. De soennitische ministers volgden dinsdag door voor het eerst sinds december weer een kabinetsvergadering bij te wonen. Volgens een woordvoerder van Iraqiya is de stap van de ministers het 'tweede blijk van goede wil' van Iraqiya.

Al-Hashemi verblijft sinds de uitvaardiging van het arrestatiebevel in het autonome Koerdische noorden van Irak, buiten bereik van de regering in Bagdad. Hij weigert terug te keren naar de hoofdstad omdat hij zich daar niet veilig voelt. Daarnaast acht de vicepresident de kans op een eerlijk proces in Bagdad gering. Volgens Al-Hashemi en andere soennieten is de rechterlijke macht niet onafhankelijk van de regering van Al-Maliki.

© NOVUM 2012
soennitische ministers
irak
al-hashemi
iraqiya
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?