Nu al verkiezingen in Libische stad Misrata

buitenland
0
21 feb '12
In de Libische stad Misrata zijn maandag verkiezingen gehouden voor een nieuw stadsbestuur.

Het is het eerste democratische experiment in het land dat zich vorig jaar na 42 jaar bevrijdde van de dictatuur van Moammar Gadhafi. Ook voor diens machtsgreep in september 1969 stelden verkiezingen in Libië weinig voor. Landelijke verkiezingen laten nog op zich wachten.

De Nationale Overgangsraad (NTC) zegt dat er in juni verkiezingen zullen worden gehouden voor een tweehonderd leden tellende nationale vergadering, die een nieuwe regering moet benoemen en een commissie moet benoemen die een nieuwe grondwet moet aanstellen, maar er is nog geen precieze datum vastgesteld.

Veel Libiërs zijn gefrustreerd door het trage tempo van de overgang. Ook in de stad Benghazi, de hoofdstad van de opstand, is het oude stadsbestuur weggestuurd en worden volgende maand verkiezingen gehouden.

De verkiezingen in Misrata en Benghazi illustreren hoe Libië versplinterd raakt in grotendeels autonome stadsstaten, met machtige lokale milities en lokale besturen, die op hun best losse banden hebben met de NTC in Tripoli.

© NOVUM 2012
libië
misrata
kaddafi
verkiezingen
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?