Protesten tegen koranverbranding houden aan

buitenland
1
23 feb '12
In drie provincies in het oosten van Afghanistan is donderdag vreedzaam geprotesteerd tegen de verbranding van korans op een Amerikaanse militaire basis in Kabul.

Dinsdag en woensdag liepen betogingen tegen de koranverbranding in de Afghaanse hoofdstad en elders uit de hand en vielen er minstens zeven doden. De Taliban hebben de onrust aangegrepen om op te roepen tot aanvallen op Amerikaanse bases. Het protest begon in Kabul en verspreidde zich naar het oosten. Donderdag betoogden zo'n tweeduizend mensen in de hoofdstad van de provincie Laghman.
 
In de provincie Logar en in Jalalabad waren honderden mensen op de been. Er deden zich geen gewelddadige incidenten voor. De Anmerikanen hebben gezegd dat de koranverbranding een vergissing betreft. Tussen afval van de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram dat maandag naar een vuilstortplaats werd gebracht om te worden verbrand, zaten korans.

Werknemers van de vuilstortplaats zagen de boeken en sloegen alarm. Een bron bij de internationale troepenmacht in Afghanistan zei dinsdag dat enkele honderden islamitische geschriften, waaronder korans, uit de bibliotheek van het aan Bagram grenzende detentiecentrum waren verwijderd omdat ze extremistische boodschappen bevatten. De boeken waren van gedetineerden.

© NOVUM 2012
afghanistan
koran
protest
verbrandiing
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?