Doden bij aanslag op kerk in Nigeria

buitenland
60
26 feb '12
Een zelfmoordterrorist heeft zondag met een bomauto een aanslag gepleegd op een kerk in de Nigeriaanse stad Jos.

Daarbij kwamen drie mensen om het leven en viel een nog onbekend aantal gewonden. Dat heeft een woordvoerder van de deelstaat Plateau zondag gezegd. De aanslag is vooralsnog niet opgeëist, maar in heel Nigeria worden aanslagen gepleegd door de radicaalislamitische sekte Boko Haram. Op eerste kerstdag viel Boko Haram een katholieke kerk in Madalla aan. Daarbij kwamen zeker 44 mensen om het leven.

Ook heeft de sekte de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag op kerstavond in Jos waarbij rond de tachtig doden vielen. Jos, de hoofdstad van Plateau, wordt de afgelopen jaren verscheurd door geweld tussen de twee belangrijkste religieuze groepen, de islamieten en de christenen. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vielen alleen in 2010 al rondom Jos ten minste duizend doden.

Het geweld komt vooral voort uit lokale problematiek. De regering van de deelstaat Plateau wordt gedomineerd door christelijke politici die ervoor zorgen dat moslims juridisch niet worden erkend als burgers. Veel moslims hebben daardoor geen toegang tot een baan bij de overheid.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© NOVUM 2012
kerk
nigeria
boko haram
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?