Gevechten Zuid-Jemen: 185 soldaten gedood

buitenland
3
7 mrt '12
De gevechten zondag tussen Al-Qaidastrijders en Jemenitische regeringstroepen in het zuiden van Jemen hebben aan zeker 185 regeringssoldaten het leven gekost.

Onder de Al-Qaidastrijders vielen 32 doden. Dit heeft het leger dinsdag bekendgemaakt. De gevechten voltrokken zich bij Zinjibar, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Abyan. Aanvankelijk was een veel lager dodental door het leger gemeld. Dinsdag echter werden in de woestijn rond Zinjibar nog vele tientallen lijken van gesneuvelde soldaten gevonden. Sommige lichamen waren onthoofd of anderszins ernstig verminkt. De Jemenitische tak van Al-Qaida veroverde Zinjibar in mei vorig jaar, daarbij gebruik makend van de politieke onrust als gevolg van de opstand die gaande was tegen de inmiddels opgestapte president Ali Abdullah Saleh.
 
Strijders van Al-Qaida vielen zaterdag een legerbasis aan en veroverden daarbij pantserwagens, artillerie, geweren en raketten. Later gebruikten ze deze wapens tegen de militairen. Bij de aanval op de basis werden 55 soldaten gegijzeld. De gijzelaars werden zondag in de straten van Jaar aan de bevolking getoond. Ook Jaar is in handen van Al-Qaida. Onder het bewind van Saleh werden radicale islamitische groepen oogluikend toegestaan.

Sinds Saleh twee weken geleden werd opgevolgd door Abed Rabbo Mansour Hadi is het aan Al-Qaida toegeschreven geweld in Jemen toegenomen. Vorige week ontsloeg de regering de legerbevelhebber in de regio waartoe Abyan behoort.

© NOVUM 2012
gevechten
zuid-jemen
185 soldaten gedood
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?