Tibetaanse dichter wil einde zelfverbrandingen

buitenland
0
10 mrt '12
De Tibetaanse dichter Tsering Woeser heeft opgeroepen tot een einde aan de zelfverbrandingen waarmee wordt geprotesteerd tegen de Chinese overheersing van Tibet.

Zulke zelfdestructieve acties doen niets voor het Tibetaanse doel om onafhankelijk te worden van de Volksrepubliek, vindt de schrijfster. In een online appel donderdag zei ze veel verdriet te voelen over de ruim twintig mensen die zich het afgelopen jaar in brand hebben gestoken. Ze riep invloedrijke Tibetanen op, onder wie monniken en intellectuelen, om te helpen een halt toe te roepen aan deze dodelijke vorm van protest.

De afgelopen weken heeft Woeser, die door de Chinese autoriteiten onder huisarrest is geplaatst, foto's en informatie op haar blog gezet over de zelfverbrandingen. Ook besteedde ze aandacht aan de veel scherpere veiligheidsmaatregelen in Tibetaanse gebieden. Het huis van de Tibetaanse Woeser, die in Beijing woont, wordt in de gaten gehouden door staatsveiligheidsagenten.

Vorige week werd ze ervan weerhouden een haar toegekende onderscheiding van het Prins Claus Fonds op te halen bij de Nederlandse ambassadeur in Beijing. Naast Woeser ondertekenden ook dichter Gade Tsering en de in Verenigde Staten wonende boeddhistische docent Arjia Lobsang de oproep tegen de zelfverbrandingen. Ze zeggen dat Tibetanen zich alleen tegen onderdrukking kunnen verzetten als ze in leven blijven.

Eerder deze week betoogden Chinese regeringsfunctionarissen dat Tibetanen die zichzelf uit protest in brand steken criminelen en geestelijk gestoorden zijn die worden gemanipuleerd door de Tibetaanse spiritueel leider de Dalai Lama. Deze maand wordt de Tibetaanse opstand tegen China in 1959 herdacht, die tot gevolg had dat de Dalai Lama moest vluchten.

© NOVUM 2012
tibetaanse
dichter
einde
zelfverbrandingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?