Rapport: Obama verkoopt Afghanistan steeds moeilijker

buitenland
8
12 mrt '12
Om te zeggen dat de Amerikaanse president Barack Obama waar het Afghanistan betreft een pr-probleem heeft is zacht uitgedrukt.

Een meerderheid van de Amerikanen (55 procent) denkt dat de meeste Afghanen de Amerikaanse missie in hun land niet steunen en nog meer Amerikanen (60 procent) beschouwen de oorlog in Afghanistan als zinloos, zo blijkt uit een peiling waarvan de uitslag zondag bekend werd. Nu een Amerikaanse soldaat is gearresteerd omdat hij zondag zestien Afghaanse burgers, onder wie negen kinderen, zou hebben doodgeschoten terwijl ze lagen te slapen, zal het bepaald niet makkelijker worden voor Obama om de Afghanistan-missie te verkopen.

Zowel Republikeinen als Democraten wezen op de stress die de soldaten na jaren vechten ervaren en spraken er zich nog maar weer eens voor uit dat hun land zoals afgesproken eind 2014, zo niet eerder, uit Afghanistan vertrekt.
"Onze troepen staan onder zulke enorme druk in Afghanistan", zei de voorzitter van de Democratische fractie in de Senaat, Harry Reid tegen CNN. "De oorlog verschilt van elke andere oorlog waarbij we betrokken zijn geweest. We vertrekken, zoals de president heeft gezegd. Ik denk dat dat goed is."

De Republikeinse Partij verzette zich tegen een snel vertrek uit Irak en keerde zich tegen de belofte die Obama in 2008 in zijn verkiezingscampagne deed dat hij de missie in Afghanistan zou beëindigen, maar veel Republikeinen schrikken er nu voor terug om voor verdere betrokkenheid bij Afghanistan te pleiten. "Er is iets ernstig mis met onze benadering van die hele regio en ik denk dat de situatie er niet beter op wordt", zei Newt Gingrich, een van de kandidaten voor de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen.

"We stellen de levens van jonge mannen en vrouwen in de waagschaal in een missie die eerlijk gezegd mogelijk niet uitvoerbaar is." Kort nadat de verdachte van de moorden van zondag zichzelf had aangegeven betuigden Obama en andere hoge Amerikaanse overheidsvertegenwoordigers de nabestaanden van de slachtoffers hun medeleven. Zowel Obama als minister van defensie Leon Panetta belde de Afghaanse president Hamid Karzai, die ze verzekerden dat de dader zijn straf niet zal ontlopen. Daarmee hoopten ze ongetwijfeld ook wraakacties te kunnen afwenden, zoals die zich onlangs voordeden nadat op een Amerikaanse basis in Afghanistan korans waren verbrand.

Ook de Amerikaanse opperbevelhebber in Afghanistan, generaal John Allen, putte zich uit in verontschuldigingen. Of het iets zal helpen is de vraag. Karzai sprak over de 'opzettelijke moord op onschuldige burgers' en zei dat vergiffenis niet aan de orde is. Een hoge Amerikaanse functionaris zei dat de verdachte getrouwd is en twee kinderen heeft, drie keer in Irak heeft gediend en in december voor het eerst werd uitgezonden naar Afghanistan.
Mogelijk zullen de spanningen door het incident zo hoog oplopen dat Obama's naaste adviseurs zich moeten gaan afvragen of de president de NAVO onder druk moet zetten om de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Afghanistan eerder dan eind 2014 over te dragen aan de Afghaanse regering. Panetta lijkt een dergelijk scenario niet op voorhand af te wijzen.

Ook het gebrek aan vertrouwen in Karzai bij de belangrijkste aanhangers van Obama vormt een probleem. "De grote zwakte van Afghanistan is Karzai", zei de Democratische senator Chuck Schumer tegen de televisiezender ABC. "Niemand lijkt hem te vertrouwen of te mogen. De Republikeinse senator John McCain vroeg het publiek zondag in het tv-programma Fox News nog wat geduld op te brengen voor de oorlog in Afghanistan.

"Ik begrijp de frustratie en ik begrijp de woede en de zorgen", zei hij. "Ik weet ook en we moeten niet vergeten dat de aanslagen op de Verenigde Staten van Amerika op 11 september hun oorsprong vonden in Afghanistan. En als in Afghanistan een situatie ontstaat waarin de Taliban het in de chaos kunnen overnemen, kan het land makkelijk opnieuw een basis voor Al-Qaida gaan vormen om aanvallen uit te voeren op de VS."

© NOVUM 2012
obama
amerika
cnn
afghanistan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?