Jongste slachtoffer Robert M. was slechts 19 dagen oud

algemeen
237
19 mrt '12
Het seksueel misbruik door Robert M. kan voor zijn jonge slachtoffers levenslange gevolgen hebben.

Dat betoogden maandagochtend een kinderarts en een kinderpsycholoog die als deskundigen optreden in de Amsterdamse zedenzaak. Slachtoffers van kindermisbruik hebben later vaak zowel lichamelijke als psychische problemen. Ook voor de ouders van de kinderen zijn de gevolgen ernstig. Kinderarts Noor Landsmeer bekeek 38 van de 67 dossiers die een rol spelen in het strafproces tegen Robert M. Daarbij ging het om slachtoffers van negentien dagen oud tot bijna drie jaar. In de dossiers was sprake van eet- en slikproblemen, buikpijn, verstopping en angsten.

Van de ouders schetste kinderpsycholoog Francina Lamers de gevoelens van schuld, boosheid en angst die ze kunnen ondervinden als hun kind seksueel misbruikt is. Ook hun sociale leven kan erdoor veranderen, bijvoorbeeld omdat ze stoppen met werken en geen oppas meer durven nemen. Wat de precieze gevolgen voor een kind zijn, met name op lange termijn, is niet precies duidelijk. Het gaat volgens Landsmeer om verhoogde risico's, bijvoorbeeld op depressie, een laag zelfbeeld of een hogere kans om verslaafd te raken.

Ook lopen ze meer kans op aandoeningen als astma en hart- en vaatziekten. Uit algemeen onderzoek blijkt dat zestig procent van slachtoffers van seksueel misbruik op jonge leeftijd op lange duur meer of minder ernstige gevolgen ondervinden. Behalve het misbruik op een crèche of bij de ouders thuis stelde kinderarts Landsmeer ook het maken van foto's en video's aan de orde. De wetenschap dat afbeeldingen rondzwerven en door anderen gebruikt worden om zich bijvoorbeeld te bevredigen kunnen lange tijd traumatiserend werken.

Behandeling van kind en ouders is volgens haar essentieel. Zowel Landsmeer als Lamers benadrukte het belang van openheid tegen de kinderen over het misbruik dat heeft plaatsgevonden. "Ze krijgen het toch wel te horen", aldus Lamers. "Maar je moet voorkomen dat een kind zich te veel als slachtoffer voelt. Het moet denken: ik ben er goed uit gekomen."

Volgens advocaat Richard Korver brengen de verklaringen van de deskundigen veel teweeg bij de ouders. Hij vertegenwoordigt de ouders van 45 slachtoffers. De ouders volgen de rechtszaak vanuit een afgeschermde zaal van de Amsterdamse rechtbank.

© NOVUM 2012
robert m. misbruik
pedomonster
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?