Kopten uit Egyptische stad gezet na schandaal

buitenland
85
21 mrt '12
Nabil Gergis, een koptische christen, woonde bijna twintig jaar in de Egyptische stad Amriya, waar zijn kinderen opgroeiden en hij een klein bedrijf had.

Dat hielp hem echter niet toen er een seksvideo opdook van zijn broer met een moslima. Hij en zijn familie werden zonder pardon de stad uitgezet. De broer is getrouwd. Elke vorm van seks buiten het huwelijk is onaanvaardbaar in de islamitische wereld, waar de eer van een vrouw met hand en tand wordt verdedigd. Dat het in dit geval ging om een buitenechtelijke relatie tussen een christen en een moslima leidde helemaal tot grote woede. Boze buurtbewoners in de overwegend islamitische stad hielden protesten en staken drie winkels van de familie in brand.

De politie kwam pas uren later. In plaats van dat een onderzoek naar het incident werd ingesteld moesten de broers naar het bureau komen. Een comité van stamoudsten, lokale parlementsleden en medewerkers van de veiligheidsdiensten bepaalde vervolgens dat de elf leden van de familie Gergis, de broer, Nabil en anderen, de stad moesten verlaten. Het verhaal van Amriya toont aan waarom koptische christenen in Egypte en sommige moslims zeggen dat de situatie hachelijk is, vooral sinds de val van oud-president Hosni Mubarak een jaar geleden.

De comités, of 'verzoeningsraden', proberen het vacuum te vullen dat door Mubaraks aftreden is ontstaan, stellen de kopten en mensenrechtenorganisaties. "Er is geen enkele wet die mij verantwoordelijk had gehouden voor wat dan ook en onder de wet zou ik nooit uit mijn woning zijn gezet", zegt Gergis. Hij zei dat hij, zijn vrouw en hun twee kinderen niet weten tot wie ze zich moeten wenden voor hun veiligheid. Het voelt alsof de regering hun de rug heeft toegekeerd. Egyptische kopten treuren om paus Shenouda II, die de kerk veertig jaar leidde en zaterdag overleed.
 
'Baba Shenouda' werd door velen in de gemeenschap gezien als hun grootste beschermer in een land waar christenen tien procent uitmaken van een bevolking van 85 miljoen. Shenouda was zeer conservatief en hij was een trouwe bondgenoot van Mubarak tijdens de 29 jaar dat die aan de macht was. Achter de schermen wendde hij zijn invloed aan om de christenen te beschermen. Een Egyptische mensenrechtenorganisatie waarschuwt dat het gebrek aan veiligheid sinds de val van Mubarak kan leiden tot een grotere afhankelijkheid van deze raden.
 
"Als de staat wegvalt, richt de gemeenschap zich tot haar eigen leiders om het probleem op te lossen", aldus Ishak Ibrahim. "Het probleem is dat de uitkomsten niet consistent zijn. Het betekent ook dat christenen of de zwakkeren in de samenleving in het nadeel zijn en dat kan alle Egyptenaren treffen."

© NOVUM 2012
kopten
uegyptische
stad gezet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?