Militairen plegen coup in Mali

buitenland
1
22 mrt '12
In Mali heeft zich donderdag een coup voltrokken.

Militairen maakten hun coup tegen de democratisch gekozen president Amadou Toumani Touré op de staatstelevisie bekend. Waar de president zich bevindt, is onbekend. Touré, wiens ambtstermijn eind deze maand afloopt, zou zijn ondergedoken. De militairen hebben de grondwet buiten werking gesteld en alle nationale instituties ontbonden. Ze lieten weten het hartgrondig oneens te zijn met de manier waarop de regering de opstand van Toeareg-rebellen in het noorden van het land aanpakt. De seperatistische rebellen strijden voor een onafhankelijk Toeareg-gebied.

Volgens de opstandige militairen worden de rebellen niet hard genoeg bestreden. Op de nationale televisie was een groep van ongeveer twintig militairen te zien die zich presenteerde als het Nationale Comité voor het Herstel van de Democratie en het Herstel van de Staat (CNRDR). "Het CNRDR, dat alle onderdelen van de strijdkrachten en de veiligheidstroepen vertegenwoordigt, heeft besloten zijn verantwoordelijkheid te nemen en een einde te maken aan het incompetente en verwerpelijke regime van Amadou Toumani Touré", zei de woordvoerder.
 
"Het CNRDR is er in het geheel niet op uit de macht naar zich toe te trekken en we zweren plechtig de macht over te zullen dragen aan een democratisch gekozen president zodra de nationale eenheid en territoriale integriteit zijn hersteld."

© NOVUM 2012
militairen
plegen
coup
mali
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?