Amnesty: meer executies in 2011

buitenland
1
27 mrt '12
Een forse stijging van het aantal executies in Iran, Irak, Saudi-Arabië en Jemen heeft er toe geleid dat in 2011 meer mensen werden terechtgesteld dan in 2010.

Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International maandag bekendgemaakt. Hoewel het afgelopen decennium het aantal executies wereldwijd is gedaald met ongeveer een derde tot 676, zitten er in twintig landen in totaal nog 18.750 mensen vast in de dodencel. "We menen dat regeringen zich niet bezig moeten houden met de executie van burgers. Dat is een ongeschikte rol voor een regering, ongeacht de omstandigheden", aldus Suzanne Nosseel, directeur van Amnesty International.

Een golf van executies in het Midden-Oosten is de belangrijkste oorzaak van de stijging ten opzichte van 2010. In de regio steeg in 2011 het executiecijfer met vijftig procent. Iran bracht ten minste 360 mensen ter dood, velen vanwege overtreding van de strenge drugswetten in het land. In Irak werden 68 mensen geëxecuteerd, in Saudi-Arabië 82, in Jemen 41. Deze vier landen zijn in totaal verantwoordelijk voor 99 procent van de executies in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

De Verenigde Staten waren het enige land van de G8 dat de doodstraf ten uitvoer bracht. De VS staan in de hogere regionen van de lijst; het land neemt plaats vijf in met 43 executies in 2011. China brengt jaarlijks duizenden mensen ter dood, veel meer dan de rest van de wereld bij elkaar opgeteld. De aantallen zijn echter staatsgeheim.

Amnesty is gestopt met het tellen op basis van openbare bronnen, omdat het aantal veel te laag uitkomt. Amnesty heeft Beijing opgeroepen om cijfers te publiceren om de 'beweringen te bevestigen dat verscheidene wijzigingen hebben geleid tot een significante afname van de inzet van de doodstraf de afgelopen vier jaar'.

© NOVUM 2012
amnesty
executies in 2011
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?