Arabieren laten Liga massaal schieten

buitenland
49
30 mrt '12
De top van de Arabische Liga is donderdag in Bagdad van start gegaan.

Slechts tien van de 22 lidstaten van de Liga waren aanwezig. De emir van Koeweit was zelfs de enige leider van een Golfstaat die op de top aanwezig was. De Iraakse regering had gehoopt dat de top na twee decennia van isolatie haar terugkeer in de Arabische schoot zou betekenen. Dat zoveel landen verstek lieten gaan was echter een teken dat de Arabische Lente de altijd aanwezige spanningen tussen soennieten en sjiieten verder heeft blootgelegd.

Arabische leiders in de Golf willen harde actie om het gewelddadige optreden van het Syrische regime tegen zijn burgers ten einde te brengen en uiteindelijk president Bashar Assad te verdrijven. Als Assad gaat, hopen ze het bondgenootschap van het overwegend soennitische Syrië met Iran te breken. De sjiitische Iraakse regering, die ook nauwe banden met Iran heeft, wil echter niet dat de Liga hard optreedt tegen Syrië.

De eendaagse top eindigde met een oproep aan het Syrische regime om 'onmiddellijk' de voorstellen van Kofi Annan, afgezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga, te implementeren. Chef van de Liga Nabil Elaraby zei dat Annans plan Assads laatste kans is op een diplomatieke oplossing van het conflict. "Assad heeft meer dan één kans gekregen. Het ligt nu bij de Verenigde Naties en de Veiligheidsraad", zei hij.

© NOVUM 2012
slechts
tien leden
arabische liga
bagdad
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?