Rebellen Mali heisen zwarte vlag op in Timboektoe

buitenland
985
2 apr '12
Islamistische rebellen zijn maandag in een konvooi van tien auto's de eeuwenoude stad Timboektoe binnengetrokken en hebben hun zwarte vlag in de stad gehesen.

Dat heeft een bron bij het Malinese leger gezegd. De rebellen zijn lid van Ansar Dine, een beweging die strijdt voor de invoering van de sharia. Kidal, Gao en Timboektoe zijn inmiddels in handen van Toearegs. Vrijdag kwamen Kidal en Gao in handen van een islamistische Toeareg-factie. Zondag viel Timboektoe ten prooi aan de seculiere Nationale Beweging voor de Bevrijding van de Azawad (NBBA), die streeft naar een onafhankelijke staat voor Toearegs. De rebellen voerden de vlag van de NBBA door de stad. Maandag echter arriveerde de islamistische Ansar Dine in de stad die hun zwarte vlag hesen.

In Gao, de grootste stad die in handen van de Toearegs is gekomen, is het een chaos. Inwoners verklaarden geen idee te hebben wie nu precies de touwtjes in handen heeft. "We weten niet wie de stad bestuurt en wie wat doet", zei student Ahmed Ould Fneiny. "We zien Ansar Dine met hun vlag. We zien de NBBA. We zien andere Toeareg-groepen en Arabische groepen die zijn gedeserteerd uit het Malinese leger. Er zijn mensen in legeruniformen die alle auto's hebben gestolen, zelfs de privé-auto's van burgers. We kunnen de stad niet verlaten."

De rebellie in Noord-Mali begon in januari toen Toeareg-strijders, die op de loonlijst stonden bij wijlen de Libische dictator Moammar Gadhafi, terugkeerden naar Mali. De eerste twee maanden van 2012 werd vooral in afgelegen gebieden gevochten waarbij een tiental kleine steden werd ingenomen. Na een coup op 21 maart maakten de Toearegs handig gebruik van het ontstane machtsvacuüm om grote steden in te nemen.

© NOVUM 2012
islam
rebellen
shahada
nbba
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi