Sharia in Timboektoe

buitenland
112
5 apr '12
De islamitische opstandelingen die afgelopen weekeinde de Malinese stad Timboektoe innamen hebben er shariawetgeving ingevoerd.

Dat heeft Ousmane Halle, burgemeester van Timboektoe, gezegd. Opstandelingen hebben in het noorden van Mali van de onrust gebruikgemaakt die ontstond nadat militairen op 21 maart een coup hadden gepleegd en de democratisch gekozen president Amadou Toumani Touré hadden verdreven om verscheidene steden in te nemen. Ook Kidal en Gao zijn in handen van opstandelingen. Onder de Toeareg-rebellen zijn een factie die strijdt voor onafhankelijkheid en een islamitische vleugel, wiens leider Iyad Ag Ghali alle imams in de stad bij zich riep om zijn aankondiging te doen.

"Hij hield een bijeenkomst waarop hij zei dat de shariawetgeving ingevoerd gaat worden", zei Halle. "Het zal hier onrustig worden. Onze vrouwen gaan niet zo maar een sluier dragen." De historische stad Timboektoe staat bekend om zijn religieus pluralisme en gematigde interpretatie van de islam. Naast het dragen van een sluier, zullen dieven gestraft worden door het afhakken van hun handen en zullen plegers van overspel gestenigd worden, zei Ghali in een interview met een lokaal radiostation.

Negentig procent van de ongeveer driehonderd christenen in de Timboektoe is de stad inmiddels ontvlucht, zei pastoor Nock Ag Info Yattara, die zich in de hoofdstad Bamako bevindt.

© NOVUM 2012
sharia
timboektie
mali
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi