Proces tegen extremist Breivik begonnen

buitenland
0
16 apr '12
In Oslo is maandagochtend het proces van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik van start gegaan.

Breivik, die wordt berecht voor de moord op in totaal 77 mensen en terrorisme, liet weten het hof niet te erkennen, omdat hij het recht van de regering om multiculturalisme te steunen niet onderschrijft. Gekleed in een zwart pak met gele das werd Breivik de rechtszaal ingeleid, waar een bewaker zijn handboeien afnam. De 33-jarige maakte met gebalde vuist een kort saluut voordat hij de handen schudde van de aanwezige juristen."Ik erken geen Noorse rechtbanken, omdat jullie je mandaat krijgen van de Noorse politieke partijen die multiculturalisme steunen", zei hij kort na aanvang van het proces.

Hij liet hierop volgen dat hij ook de autoriteit niet erkent van voorzittend rechter Wenche Elisabeth Arntzen, omdat ze bevriend is met de zuster van Gro Harlem Brundtland, voormalig leider van de Arbeiderspartij en premier van Noorwegen.
Breivik heeft bekend op 22 juli vorig jaar 77 mensen te hebben gedood. Hij acht zichzelf echter niet schuldig in juridische zin. Met zijn daad zegt hij Noorwegen te hebben willen behoeden voor islamisering. De belangrijkste kwestie die tijdens het proces aan bod komt, is de vraag of Breivik toerekeningsvatbaar is of niet.
 
Experts achtten hem na een eerste onderzoek ontoerekeningsvatbaar, nieuwe onderzoekers kwamen tot een tegengestelde conclusie. Als de rechters hem toerekeningsvatbaar verklaren, kan Breivik maximaal 21 jaar gevangenisstraf krijgen. In het andere geval wordt hem een verplichte psychiatrische behandeling opgelegd. Het proces zal in totaal tien weken duren. Dinsdag legt Breivik een verklaring af, waar hij waarschijnlijk vijf dagen de tijd voor nodig heeft. Volgens zijn advocaat wil Breivik voor de rechtbank zeggen dat het hem alleen maar spijt dat hij niet meer mensen heeft gedood.

Overlevenden en nabestaanden vrezen dat Breivik het proces aangrijpt als een platform om zijn extremistische opvattingen te verspreiden. In zijn lange manifest, dat hij voor de aanslagen via internet verspreidde, roept Breivik gelijkgezinden - 'patriottische verzetsstrijders' - op rechtszaken te benutten 'als een platform om onze zaak te volbrengen'.

© NOVUM 2012
oslo
breivik
islamisering
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi