Breivik: ik zou het opnieuw doen

buitenland
32
17 apr '12
Het was de 'spectaculairste' aanval van een nationalistische strijder sinds de Tweede Wereldoorlog.

Dat heeft de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik dinsdag op de tweede dag van zijn proces in een verklaring gezegd. "Ik zou het opnieuw doen", voegde hij eraan toe.  Breivik haalde in zijn verklaring uit naar de Noorse regering en andere Europese regeringen, omdat zij immigratie en de multiculturele samenleving zouden omarmen. Hij zei te spreken als commandant van een 'anticommunistische' verzetsbeweging en een anti-islamitische groepering, die hij de Tempeliers noemde.

De aanklagers zeiden maandag dat er geen enkele aanwijzing is voor het bestaan van een dergelijke beweging. De rechtsextremist zei zijn daden te hebben gepleegd vanuit het 'goede, niet het kwade' en wilde met zijn handelingen een grotere burgeroorlog voorkomen. "Ik zou het opnieuw doen", bezwoer hij. "De aanslagen op 22 juli waren een preventieve aanval. Ik handelde uit zelfverdediging namens mijn volk, mijn stad, mijn land.

Ik eis daarom onschuldig te worden verklaard aan het mij ten laste gelegde." Net als maandag gaf Breivik na betreding van de rechtszaal een extreemrechts saluut voor hij naast zijn advocaten plaatsnam. De zitting werd dinsdag korte tijd geschorst, omdat Breiviks advocaten de vervanging van een van de lekenrechters hadden geëist. De man had vorig jaar op internet gezegd dat Breivik de doodstraf verdient.

De aanklagers en de advocaten van de slachtoffers schaarden zich achter de eis, waarna de lekenrechter plaats moest maken voor een vervangster. Nabestaanden en overlevenden vrezen dat Breivik het proces aangrijpt als podium om zijn ideeën uit te dragen. Voorzittend rechter Elisabeth Arntzen verzocht de verdachte meermaals zijn verklaring kort te houden, waarna Breivik benadrukte dat het van belang is dat hij zijn motieven zorgvuldig uiteenzet.

Volgens Breivik werd Europa na de Tweede Wereldoorlog langzaamaan overgenomen door 'marxisten en multiculturalisten', omdat het continent niet beschikte over leiders als de Amerikaanse senator Joseph McCarthy, die in de jaren vijftig een heksenjacht opende op al dan niet vermeende communisten. "Maar zelfs McCarthy was te gematigd", aldus Breivik.

© NOVUM 2012
breivik
proces
noorwegen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi