Breivik dacht Oslo niet levend uit te komen

buitenland
36
19 apr '12
Anders Behring Breivik dacht na zijn aanslag op regeringsgebouwen in Oslo te zullen worden geconfronteerd met de Noorse politie.

Hij zei donderdag, op de vierde dag van zijn proces, dat hij zich op een vuurgevecht had voorbereid, maar dat hij de kans klein achtte dat hij de Noorse hoofdstad levend uit zou komen. Daar slaagde hij echter wel in, met als gevolg dat hij na de acht doden die hij in Oslo maakte op het eiland Utøya nog eens 69 meest jonge mensen de dood injoeg. Breivik verklaarde daonderdag dat hij zich op een vuurgevecht met de politie had voorbereid door videogames te spelen. "Ik schatte de kans dat ik zou overleven op minder dan 5 procent."

Breivik erkent dat hij 77 mensen heeft gedood. Hij zegt echter dat hij uit zelfverdediging handelde en ontkent om die reden dat hij schuldig is in juridische zin. Hij zegt dat zijn slachtoffers, vooral tieners, niet onschuldig waren, maar legitieme doelen, omdat zij het 'multiculturalistische regime' van Noorwegen vertegenwoordigden dat de nationale identiteit van het land zou aantasten door immigratie toe te staan.

Breivik is er alles aan gelegen te voorkomen dat hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, omdat dat betekent dat zijn politieke motieven worden ondermijnd door het gegeven dat hij wilsonbekwaam was toen hij de aanslagen pleegde.

© NOVUM 2012
breivik
voorbereid
vuurgevecht
politie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi