Bezoek Turkse president kost PVV zetels

algemeen
7
20 apr '12
De interne partijperikelen rond het staatsbezoek van de Turkse president Abdullah Gül en de uitspraken van leider Geert Wilders over Gül doen de PVV geen goed.

De partij krijgt in de nieuwste Politieke Barometer van Ipsos Synovate twee zetels minder dan twee weken geleden en komt daarmee uit op achttien zetels in de Tweede Kamer.
Wilders noemde Gül christenpester, Koerden-mepper, Hamas-vriend en islamist. Woensdag maakte het Drentse Statenlid Frans van Rhee bekend uit de PVV te stappen uit schaamte voor de uitspraken van Wilders over Gül.

Daarnaast houden de Provinciale Staten in Limburg vrijdagochtend een spoeddebat over de wijze waarop twee PVV-gedeputeerden omgingen met de ontvangst van Gül en koningin Beatrix. Eerst kondigden de gedeputeerden aan donderdag niet aanwezig te zijn bij een lunch met de gasten, maar later kwamen ze daar op terug. Volgens de Politieke Barometer kiezen steeds meer mensen die in 2010 nog voor de PVV stemden nu voor de VVD.

Die partij stijgt een zetel en komt uit op 37. In de Kamer heeft de VVD nu nog 31 zetels, de PVV 24. Omdat het CDA als nu verkiezingen zouden worden gehouden slechts twaalf zetels binnen zou slepen, een minder dan twee weken geleden, komt de gedoogcoalitie uit op een laagterecord in de Politie Barometer van 67 zetels. Ook met GroenLinks gaat het niet goed. De partij van Jolande Sap ziet steeds meer aanhangers overstappen naar de SP en de PvdA.

Van de tien zetels die de GroenLinks-fractie momenteel in de Tweede Kamer bezet, houdt de partij daar in de peiling slechts vijf van over. Twee weken geleden waren dat er nog zes. De laatste keer dat GroenLinks zo slecht scoorde, was in de zomer van 2007.

De PvdA en de SP krijgen er vergeleken met twee weken geleden een zetel bij en komen uit op 27 en 26.

© NOVUM 2012
abdullah gül
geert wilders
pvv
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?