Keith Bakker krijgt 5 jaar cel

algemeen
10
20 apr '12
Keith Bakker is vrijdag door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld tot vijf jaar cel wegens seksueel misbruik van ex-cliënten.

Hij werd schuldig bevonden aan verkrachting van drie van hen. Het Openbaar Ministerie had eind maart zeven jaar geëist tegen de verslavingsdeskundige, die bijna een jaar in voorarrest zit. Negen ex-cliënten deden aangifte tegen de 51-jarige Bakker. In zeven gevallen werd hij schuldig bevonden aan seksueel misbruik, in twee gevallen was er onvoldoende bewijs. Volgens de rechtbank was er sprake van psychische dwang van de kant van de verslavingsdeskundige, die zelf niet aanwezig was bij de uitspraak.

Bakker mag de komende tien jaar niet als hulpverlener actief zijn. Ook moet hij een aantal slachtoffers smartengeld betalen. De rechtbank vond de eis van het OM, een celstraf van zeven jaar, te fors in vergelijking met soortgelijk zaken. Ook is meegenomen dat Bakker spijt heeft betuigd. Bakkers advocate Lucy Oldenburg benadrukt dat Bakkers afwezigheid niets te maken had met vrees voor de media, maar dat zijn aanwezigheid geen meerwaarde zou hebben.

De twee hebben besloten in in hoger beroep te gaan. Het OM is tevreden met de uitspraak. "Omdat de rechtbank in bijna alle gevallen het OM heeft gevolgd", laat persofficier van justitie Alexandra Oswald weten. Er vindt nog wel overleg plaats over een eventueel hoger beroep.

Bakker werd vorig jaar op 26 april in voorarrest genomen, nadat enkele ex-patiënten verhalen over seksueel misbruik naar buiten hadden gebracht. In totaal deden negen vrouwen aangifte. De afkickgoeroe heeft altijd volgehouden dat hij geen seks had met de meisjes, wel zei hij grenzen te hebben overschreden.

© NOVUM 2012
keith bakker
celstraf
om
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi