Oppositie wil zo snel mogelijk verkiezingen na falen in Catshuis

algemeen
1
22 apr '12
De oppositie wil dat er verkiezingen gaan komen.

Dat blijkt uit de reacties van de fractievoorzitters van de verschillende oppositiepartijen op het stuklopen van de onderhandelingen van VVD, CDA en PVV in het Catshuis over extra bezuinigingen. PVV-leider Geert Wilders trok zaterdag de gedoogsteun in aan de coalitie van VVD-premier Mark Rutte en CDA-vicepremier Maxime Verhagen. Daarmee heeft het kabinet geen meerderheid meer in de Tweede Kamer.

SP-leider Emile Roemer verwacht dat de verkiezingen die nu waarschijnlijk gaan komen, gaan draaien om de vraag hoe de partijen denken dat Nederland uit de crisis moet komen. "We staan op een kruispunt. Los je het op op de manier die Rutte heeft voorgesteld, of op mijn manier, de sociaal menselijke manier?" Roemer denkt niet dat de val van het kabinet de economie extra in gevaar brengt. "Als was gebeurd wat het kabinet wil, was de economie nog verder in de knel gekomen.

Dan krijg je een spiraal naar beneden. Ik ben blij dat Wilders dat ook inziet en er de stekker uit heeft getrokken." GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap is het niet helemaal eens met haar SP-collega. "Ik vind het zorgelijk dat Nederland middenin een crisis zonder bestuur komt te zitten. Dat reken ik niet alleen Wilders, maar ook Rutte en Verhagen aan."
Sap vindt dat de Tweede Kamer nu bepaalt wat er moet gebeuren.

"De gedoogsteun is nu helemaal weggevallen. Wij willen nieuwe verkiezingen. Als die zijn uitgeschreven, zijn wij bereid verantwoordelijkheid te nemen voor de toekomst van Nederland."
De GroenLinks-fractievoorzitter verwacht niet dat dit betekent dat de partij achter de reeds gemaakte plannen van een minderheidscoalitie gaat staan. "Ik ken de plannen die er liggen nog niet, maar als ik kijk naar wat het kabinet-Rutte tot nu toe heeft gedaan, dan kan het niet veel goeds zijn."

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold stelt dat zijn partij klaar is voor verkiezingen. Hij maakt zich echter zorgen over wat er de komende tijd gaat gebeuren. "Ik wil nu dat de Tweede Kamer het initiatief naar zich toetrekt en zorgt dat de begroting voor volgend jaar op orde komt." Pechtold hoopt dat links in staat zal zijn het 'taboe op de arbeidsmarkt' los te laten, en rechts het ''taboe op de huizenmarkt'.

"Dan kunnen we door met zorg, onderwijs, duurzaamheid, al die zaken die al twee jaar zijn blijven liggen." PvdA-leider Diederik Samsom wil verkiezingen in september. "Nederland heeft behoefte aan een stabiele regering die een nieuwe start kan maken en de juiste keuzes maakt voor de toekomst van ons land." Samsom belooft verantwoordelijkheid te nemen voor een 'zorgvuldige' begroting in 2013, mits het kabinet zijn ontslag indient.

ChristenUnie-leider Arie Slob vindt het beschamend dat na bijna twee maanden overleg de partijen er niet in zijn geslaagd om de huidige crisis het hoofd te bieden. "Ik begrijp van de premier dat de crisisaanpak zo goed als klaar was. Die informatie moet nu naar de Kamer om te komen tot een brede crisisaanpak. Wij hebben onze keuzes daarvoor inmiddels gemaakt." Ook moet volgens Slob nu een verkiezingsdatum worden vastgesteld.

SGP-leider Kees van der Staaij vindt het teleurstellend dat Catshuisoverleg mislukt is. "Laat het minderheidskabinet nu snel met een stevig crisispakket naar de Kamer komen."

© NOVUM 2012
catshuis
kabinet
oppositie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?