'Kinderen in Nederland zijn veel te dik'

algemeen
10
26 apr '12
Van de Nederlandse kinderen tussen de 10 en 12 jaar is 22 procent te dik. Zo'n zes procent kampt met extreem overgewicht.

Dat blijkt uit onderzoek van het VU medisch centrum dat donderdag is gepubliceerd in het medische vakblad Plos One. Uit het onderzoek blijkt dat jongens over het algemeen dikker dan meisjes zijn, onder meer omdat ze meer frisdrank drinken en vaker achter de buis zitten. Het kroost van hoger opgeleide ouders is slanker dan dat van lager opgeleide ouders. Het VUmc heeft onderzoek gedaan in zeven Europese landen. Nederlandse kinderen bleken ruim vijf keer zoveel frisdrank te drinken als hun Griekse leeftijdsgenoten, gemiddeld ruim 0,6 liter per dag.

Een lichtpuntje is dat ze relatief erg vaak naar school fietsen. Met gemiddeld 3,3 dagen per week blijven alleen de Noren in de buurt van de Nederlandse kinderen. In totaal bleek bijna een derde van de onderzochte kinderen te zwaar en was bij tien procent sprake van extreem overgewicht. Griekenland is er het slechtst aan toe, de helft van de kinderen is daar te zwaar. Met negentien procent zij de Noorse tieners het slankst.

De onderzoekers noemen eetgewoonten en culturele tradities als oorzaken van de grote procentuele verschillen in overgewicht tussen de landen. Verschillende factoren zoals tv kijken, te weinig sporten en frisdrank hebben volgens de onderzoekers invloed op de problemen. "Slechts een oorzaak van het overgewicht aanpakken zal dan ook niet werken."

© NOVUM 2012
kinderen
overgewicht
nederland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi