Noorse moslims: 'Breiviks moslimhaat onderbelicht'

buitenland
58
29 apr '12
Noorse moslimleiders vrezen dat de moslimhaat van massamoordenaar Anders Behring Breivik niet voldoende aandacht krijgt.

De haat jegens moslims zou minder ernstig wordt genomen door de speculaties over Breiviks geestelijke gezondheid. ''Ik ben geen psychiater, maar het belangrijkste is wat hij heeft gedaan. Daar moet de aandacht naar uitgaan, niet naar zijn krankzinnigheid'', waarschuwde Mehtab Afsar, die de Islamitische Raad in Noorwegen leidt. ''Hij wil moslims en de islam uit Europa verdrijven. Dat is zijn voornaamste boodschap.

Dus ik begrijp er de zin niet van zoveel energie te besteden aan de vraag of Breivik normaal of gestoord is'', zei de voorzitter van de islamitische koepelorganisatie. De zelfverklaarde strijder tegen de islam staat terecht voor een bomaanslag in Oslo en het bloedbad dat hij aanrichtte op Utøya in juli vorig jaar. Sinds hij een volledige bekentenis aflegde draait het proces om de vraag of Breivik geestelijk gezond genoeg is om hem zijn daden toe te rekenen.

Sommige Noorse moslims verliezen hun geduld met de eindeloze debatten over Breiviks brein. Zij vergelijken de zelfbenoemde kruisvaarder met moslimterroristen. ''Niemand betwijfelde ooit de geestelijke vermogens van Osama bin Laden'', zei columnist Usman Rana. ''Ik denk dat Breivik alles op een rijtje heeft. Wie gelooft dat hij krankzinnig is weet niets van terrorisme.''

© NOVUM 2012
moslims
noorwegen
breivik
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?