Sarkozy heeft wel degelijk geld ontvangen van Gadhafi

buitenland
13
3 mei '12
Er is door het Libische regime wel degelijk een financieel aanbod gedaan aan de Franse president Nicolas Sarkozy voor zijn verkiezingscampagne in 2006.

Sarkozy heeft dat geld ook gekregen. Dat heeft de voormalige premier van Libië Baghdadi Ali al-Mahmoudi donderdag aan de Franse nieuwssite Mediapart laten weten via zijn advocaat Béchir Essid. "Ik bevestig dat er een document bestaat dat is ondertekend door Moussa Koussa (voormalig chef van de Libische inlichtingendiensten, red.) en dat meneer Sarkozy daadwerkelijk geld heeft ontvangen", aldus Al-Mahmoudi. Hij verklaarde dat er een bedrag van vijftig miljoen euro was vrijgemaakt door het regime van wijlen Moammar Gadhafi.

De beschuldiging werd het eerst door een van Gadhafi's zonen geuit toen Frankrijk zich vorig jaar hard maakte voor militaire actie tegen het regime in Tripoli. Volgens Sarkozy gaat het om volstrekt valse aantijgingen. Hij beschuldigde Mediapart van 'vervalsing' en het 'publiceren van onjuiste berichten' en heeft een rechtszaak aangespannen. Hoofdredacteur van Mediapart François Bonnet verwierp de aantijgingen van Sarkozy en de nieuwssite heeft op zijn beurt Sarkozy aangeklaagd wegens laster. De bekendmaking van Al-Mahmoudi komt op een bijzonder ongunstig moment voor Sarkozy.

Komende zondag vindt de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen plaats en Sarkozy ligt in de peilingen achter op zijn rivaal François Hollande.

© NOVUM 2012
ex-premie
libië
bevestigt
betaling
sarkozy
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?