Nederland viert de vrijheid

algemeen
157
5 mei '12
Nederland staat zaterdag stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Door het hele land worden in het kader van Bevrijdingsdag festivals en andere evenementen georganiseerd. De bevrijdingsfestivals vinden plaats in Den Haag, Amsterdam en in de twaalf provincies. Voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt 's middags een videoverbinding tot stand gebracht tussen de veertien festivals. De officiële start van de nationale viering van de bevrijding vindt dit jaar plaats in Noord-Brabant.

In de Grote Kerk in Breda houdt de Duitse bondspresident Joachim Gauck de 5 mei-lezing, in aanwezigheid van onder meer prins Willem-Alexander en demissionair premier Mark Rutte.
In de nacht daarvoor wordt in Wageningen het vrijheidsvuur ontstoken. Tweehonderd lopers brengen het vuur vervolgens naar verschillende plaatsen tijdens de Bevrijdingsvuurestafette.
 
Met de vlam die naar Breda wordt gebracht ontsteken Premier Rutte en Guus Meeuwis om 13.00 uur het Bevrijdingsvuur, waarmee het officiële startsein wordt gegeven voor de festiviteiten. Nick & Simon, Alain Clark en Go Back to the Zoo zijn dit jaar benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid. Zij worden met een defensiehelikopter langs verschillende festivals gevlogen. Nick en Simon brachten voor de gelegenheid de single Vrij uit.

De afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding is het traditionele 5 mei-concert in Amsterdam. Dit wordt bijgewoond door premier Rutte, bondspresident Gauck en koningin Beatrix. Een van de solisten is Guus Meeuwis.

In Utrecht liep een delegatie van de Marokkaanse gemeenschap samen met nabestaanden een stille tocht om samen de slachtoffers te herdenken. Zij droegen vlaggen met zich mee om ook de Marokkaanse slachtoffers van de oorlog aandacht te geven.

© Redactie 2012
vrijheid
nederland
tweede wereldoorlog
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?