Ahmedinejad krijgt flinke afstraffing te verduren

buitenland
9
5 mei '12
Bij de Iraanse parlementsverkiezingen heeft president Mahmoud Ahmadinejad een flinke afstraffing gekregen.

Uit de voorlopige uitslagen is gebleken dat de aanhangers van de president zware verliezen hebben geleden. De conservatieven, die Ahmadinejad ooit steunden, maar hem de rug hebben toegekeerd, profiteerden en wisten een grote meerderheid van de kiezers achter zich te krijgen. Er waren vrijdag 65 zetels te vergeven. Tegenstanders van Ahmadinejad kregen twintig zetels en aanhangers van de president wisten acht zetels te bemachtigen.

Elf zetels gingen naar onafhankelijke parlementariërs. Van de resterende zetels gaat vermoedelijk een meerderheid naar opponenten van Ahmadinejad. In totaal heeft het Iraanse parlement 290 zetels. De conservatieve kandidaten wisten bij de eerste ronde in maart al een meerderheid te verzilveren. De voorlopige uitslag wordt door de Iraanse bevolking gezien als een steunbetuiging aan de geestelijke leiders van het land.

Eerder heeft Ahmadinejad zich gekeerd tegen de geestelijkheid. Hij zou hebben geprobeerd de presidentiële bevoegdheden uit te breiden. Dat was tegen het zere been van de hoogste geestelijke leider, Ayatollah Ali Khamenei, die het laatste woord heeft over alle staatszaken.

Het nieuwe parlement komt eind mei voor het eerst bijeen. Het parlement heeft weinig zeggenschap over belangrijke politieke kwesties zoals het Iraanse atoomprogramma, maar het kan wel invloed uitoefenen op de keuze voor een nieuwe president. De presidentsverkiezingen vinden in 2013 plaats.

© NOVUM 2012
iran
ahmedinejad
verkiezingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?