Minister wil 'allochtoon' blijven gebruiken

algemeen
17
8 mei '12
Demissionair minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) blijft termen als allochtoon en eerste en tweede generatie gebruiken.

Dergelijke begrippen zijn nodig om na te gaan hoe het met migranten in de Nederlandse samenleving gaat, stelt hij in een reactie op het advies van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) om deze termen af te schaffen. De RMO pleit er dinsdag in een brief aan Leers voor dat de overheid de begrippen 'autochtoon', 'westerse allochtoon' en 'niet-westerse allochtoon' niet meer moet gebruiken.

Ook de categorieën eerste en tweede generatie zouden moeten worden geschrapt. Voor de statistieken kunnen in plaats daarvan termen als 'geboren in het buitenland' en 'vreemdelingen' worden gebruikt. Ook de registratie in de Gemeentelijke Basis Administratie moet volgens de RMO veranderen. Daar zou voortaan alleen in moeten staan waar migranten zijn geboren en niet waar hun ouders vandaan komen.

Volgens de raad is etnische categorisering tegenwoordig overbodig. "Om te kijken of het algemene beleid werkt blijven feiten en cijfers nodig, ook over afkomst. Bijvoorbeeld om te weten hoe de jeugdwerkloosheid zich ontwikkelt of hoe het opleidingsniveau van tweedegeneratiemigranten verbetert", zegt Leers in een reactie.
Registratie naar afkomst mag echter niet leiden tot stigmatisering.

"Als mensen mee willen doen in de samenleving, moeten zij ook een eerlijke kans krijgen en niet continu het 'allochtoon zijn' nagedragen krijgen", aldus de minister. De PVV reageerde dinsdagochtend verontwaardigd op het advies van de RMO. De partij spreekt van een 'zoveelste onzinadvies' en heeft demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) gevraagd om de 'wereldvreemde' club op te doeken.

Ook PvdA-Kamerlid Martijn van Dam stelt zijn vraagtekens bij het advies. "RMO-logica: als we niks meer vastleggen en het woord allochtoon afschaffen, dan heeft vast niemand het er meer over", zegt hij in een reactie.

© NOVUM 2012
gerd leers
minister van immigratie en asiel
cda
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi