GroenLinks schrapt zwijgplicht kandidaten

algemeen
0
11 mei '12
GroenLinksers die lijsttrekker van hun partij willen worden mogen met hun ambities naar buiten treden.

Dit was verboden, maar de partij heeft het protocol aangepast. Vooralsnog is zittend fractievoorzitter Jolande Sap de enige die heeft gezegd de lijst te willen trekken, maar de afgelopen dagen verschenen berichten dat Tofik Dibi zich ook kandidaat wil stellen. Op de website van GroenLinks is de tekst over het protocol veranderd. Aanvankelijk stond hier: "Er zijn pas lijsttrekkerskandidaten als de kandidatencommissie dat vindt." Pas op 31 mei zou de commissie de namen bekendmaken van de kandidaatlijsttrekkers die door de sollicitatieprocedure waren gekomen.

Geïnteresseerden voor de functie mochten dit vanuit het oogpunt van 'zorgvuldigheid en gelijk speelveld' niet eerder bekendmaken. Als zij zich hier niet aan hielden konden ze worden uitgesloten van de procedure. Dit betekende dat kandidaten, die zich voor 6 mei moesten melden, hun ambities een kleine maand voor zich moesten houden.
 
Het partijbestuur erkent nu dat dit tot 'rare situaties leidt' en heeft de regel geschrapt. Wel mogen de GroenLinksers die lijsttrekker willen worden tot 31 mei geen campagne voeren. Tofik Dibi heeft nog niet gereageerd op de geruchten dat hij lijsttrekker wil worden. Sinds maandag is hij onbereikbaar. Wel liet hij dinsdag op Twitter weten dat hij het bijzonder vindt te vinden om bij zo veel partijen lijsttrekkerreferenda te zien. "Wie bij GroenLinks kandidaat zijn wordt later bekend", voegde hij hieraan toe.

Sap zei woensdag dat zij 'met plezier de strijd aangaat' om het lijsttrekkerschap. "Ik ben niet nerveus, ik heb er zin in." Ze vindt zichzelf het meest geschikt om lijsttrekker te worden. "Ik ben ervan overtuigd dat ik de juiste vrouw op het juiste moment ben", zei ze.

Op 22 juni wordt bekend wie is geselecteerd om op de lijst te komen voor een 'normale' Kamerzetel. Voorzitter van de kandidatencommissie Tof Thissen heeft al laten weten dat behalve de afzwaaiende Ineke van Gent alle huidige Kamerleden hebben aangegeven voor een nieuwe termijn te willen gaan. Het congres van GroenLinks bepaalt op 30 juni wie op welke plek op de lijst komt te staan.

© NOVUM 2012
groenlinks
schrapt
zwijgplicht
kandidaten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?