Turkije levert Al-Hashemi niet uit

buitenland
0
11 mei '12
Turkije is niet van plan de Iraakse vicepresident Tariq al-Hashemi, die in eigen land in verband wordt gebracht met terrorisme, uit te wijzen.

Dat heeft Ankara woensdag gezegd. Al-Hashemi werd onlangs door Interpol op een lijst geplaatst met meest gezochte personen.Irak beschuldigt Al-Hashemi ervan steun te hebben gegeven aan moordeskaders die het gemunt hadden op hoge politieke figuren, veiligheidsagenten en sjiitische pelgrims. De vicepresident, zelf een soenniet, ontkent de beschuldigingen en spreekt van een politiek gemotiveerd complot door de sjiitische top in Bagdad. Volgens de Turkse vicepremier Bekir Bozdag ondergaat Al-Hashemi medische behandeling in Turkije. "Onze positie als regering is kristalhelder", zei hij. "Wij leveren niet iemand uit die we hulp hebben geboden."

Mogelijk komt de kribbige houding van de Turkse regering voort uit onvrede over de Iraakse opstelling waar het Koerdische rebellen betreft. Bozdag refereerde hier ook aan toen hij zei dat het buurland zelden veel bereidheid heeft getoond aanhangers van de Koerdische Arbeidspartij (PKK) aan te pakken die vanuit bases in Noord-Irak aanvallen plegen in Turkije.
 
Interpol heeft op verzoek van Bagdad een rode kanttekening geplaatst bij de naam van Al-Hashemi. Dat betekent dat Interpol de desbetreffende persoon wil arresteren en eventueel wil uitleveren.

© NOVUM 2012
turkije levert
al-hashemi
niet uit
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?