'Asielbeleid Leers moet menselijker'

algemeen
1
14 mei '12
Het asielbeleid van demissionair minister voor Asiel en Immigratie Gerd Leers (CDA) is niet humaan genoeg.

Daarom hebben 81 lokale CDA-fracties bij hun partijgenoten in de Tweede Kamer aangedrongen op actie, schrijft Trouw maandag. Een verblijfsvergunning voor in Nederland geboren en getogen asielkinderen moet de eerste stap zijn. De gemeentelijke fracties schreven brieven naar de 21 CDA-Kamerleden met het verzoek de zogeheten wortelingswet te steunen. In die initiatiefwet van PvdA en ChristenUnie krijgen asielgezinnen met kinderen die langer dan acht jaar in Nederland zijn een verblijfsvergunning. Dit moet gevallen als de Angolese Mauro voorkomen.

Of de wet een meerderheid in de Kamer haalt lijkt af te hangen van het CDA, schrijft de krant. Leers is tegen, maar de Kamerfractie bleef volgens de 81 veel te stil. De Raad van State noemde het wetsvoorstel in februari overigens 'onnodig, ondoelmatig en oneerlijk'. Op het partijcongres in oktober gaf 85 procent van de CDA'ers aan een humaner asielbeleid te willen. "Wij zouden heel graag willen dat Leers morgen met een oplossing à la die initiatiefwet komt waardoor deze kinderen eindelijk op een 'veilige' manier aan hun ontwikkeling kunnen gaan werken", schrijven de 81.

Als de initiatiefwet niet meer voor de verkiezingen in september wordt behandeld, willen de lokale fracties dat de Kamerleden ervoor zorgen dat er een 'duidelijke humane oplossing voor deze groep gewortelde kinderen' in het verkiezingsprogramma van het CDA komt te staan.

De petitie Kinderpardon Nu, die een soortgelijk doel heeft, is inmiddels ondertekend door een kleine 130 duizend Nederlanders. Ook hebben ongeveer 180 burgemeesters namens hun gemeenteraden erop aangedrongen de wortelingswet aan te nemen.

© NOVUM 2012
asielbeleid
gerd leers
cda
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi