Commandant van Kony's leger opgepakt

buitenland
0
14 mei '12
Ugandese militairen hebben een hoge commandant van het Verzetsleger van de Heer (LRA) van Joseph Kony ingerekend.

Dat zei legerwoordvoerder luitenant-kolonel Abdul Rugumayo zondag. Caesar Acellam werd zaterdag samen met twee andere rebellen na een kort gevecht aan de grens met Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek gevangengenomen. Ze maakten deel uit van een groep van ongeveer dertig LRA-rebellen. De overige strijders wisten te ontsnappen. Hoewel Acellam niet een van de LRA-commandanten is die in 2005 samen met Kony werden aangeklaagd door het Internationaal Strafhof (ICC), stellen Ugandese functionarissen dat hij Kony's belangrijkste strateeg was.

Details over hoe Acellam precies in handen van het leger is gevallen ontbreken, maar sommige analisten noemden het mogelijk dat hij is overgelopen. Een analist sprak van 'een grote inlichtingencoup voor het Ugandese leger'.
Een legerfunctionaris zei dat het verlies van Acellam een groot verlies is voor Kony, wiens troepen steeds meer zijn verzwakt door een gebrek aan voedsel en de noodzaak om zich steeds maar weer te verplaatsen om uit handen van het leger te blijven.

"Hij is een erg grote vis. Hij is een van de belangrijkste divisiecommandanten." De legerzegsman verklaarde dat Kony zich vermoedelijk ergens in Sudan verschuilt. Hij zei dat Kony zich om veiligheidsredenen doorgaans niet in de buurt van zijn commandanten ophoudt. Kony kreeg onlangs wereldwijde aandacht toen een video over de wreedheden die hij en zijn LRA begaan online werd gezet. Miljoenen bekeken Kony 2012. De video was onderdeel van een campagne van de Amerikaanse hulporganisatie Invisible Children over de gruwelijke oorlogsdaden in Uganda.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vorig jaar honderd militairen naar de regio gestuurd om regeringen te helpen het LRA uit te schakelen. De jacht op LRA-kopstukken blijkt echter lastig; de rebellen verplaatsen zich in kleine groepen en nemen zoveel mogelijk radiostilte in acht. Het komt dan ook zelden tot een treffen tussen Ugandese regeringstroepen en LRA-rebellen. Volgens Ugandese functionarissen is het aantal LRA-leden geslonken tot ongeveer tweehonderd en houden zij zich schuil in de jungle.

© NOVUM 2012
uganda
militairen
kony
abdul rugumayo
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?