Van Nistelrooy stopt met voetballen

sport
1
14 mei '12
Ruud van Nistelrooy zet een punt achter zijn carrière. Dat heeft de 35-jarige aanvaller maandagmiddag op een persconferentie bij zijn club Malaga bekendgemaakt.

Van Nistelrooy gaf in maart al aan te twijfelen over het voortzetten van zijn loopbaan en heeft een aflopend contract. Van Nistelrooy maakte afgelopen zomer de overstap van Hamburger SV naar Zuid-Spanje. De voormalig international moest dit seizoen genoegen nemen met een bijrol. Hij speelde 28 competitiewedstrijden, waarvan achttien als invaller, en scoorde vier doelpunten. Met het afscheid van Van Nistelrooy komt een einde aan een carrière van bijna twintig jaar. In het seizoen 1993-1994 debuteerde de Geffenaar bij FC Den Bosch in het betaald voetbal.

Vier jaar later maakte hij in het shirt van sc Heerenveen voor het eerst zijn opwachting in de Eredivisie, waar hij met dertien doelpunten in 31 duels direct een transfer naar PSV afdwong. In Eindhoven pakte Van Nistelrooy twee landstitels en werd hij twee keer topscorer van de Eredivisie, al kreeg hij ook voor het eerst te maken met een zware knieblessure. Manchester United verleidde de aanvaller in de zomer van 2001 tot zijn eerste buitenlandse avontuur. Van Nistelrooy maakte de transfersom van ruim dertig miljoen euro waar met 95 doelpunten in 150 competitieduels.

Na onenigheid met trainer Alex Ferguson verkaste Van Nistelrooy in 2006 naar Real Madrid. Hij werd twee keer kampioen van Spanje en eindigde in zijn eerste seizoen bovenaan de topscorerslijst. Zijn belofte om ooit terug te keren naar zijn oude club PSV maakte Van Nistelrooy nooit waar. In 2009 ging hij aan de slag bij Hamburger SV om vervolgens bij Malaga zijn carrière af te sluiten.

Zijn eerste grote toernooi met het Nederlands elftal speelde Van Nistelrooy pas in 2004, omdat eerder een knieblessure (EK 2000) en een mislukte kwalificatiereeks (WK 2002) hem aan de kant hielden. Op het EK in Portugal bereikte Oranje de halve finale. Later kwam Van Nistelrooy op het WK van 2006 en EK van 2008 in actie. Met 35 doelpunten staat hij gedeeld derde op de topscorerslijst aller tijden van Oranje.

© NOVUM 2012
van nistelrooy
voetbal
malaga
real madrid
psv
manchester united
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?