Sjiiten Bahrein hekelen samenwerking met soennitisch Saudi-Arabië

buitenland
6
19 mei '12
Tienduizenden betogers hebben zich vrijdag aangesloten bij een protestmars in Manamah, de hoofdstad van Bahrein, om te demonstreren tegen voorstellen voor een nauwere samenwerking van de Golfstaat met buurland Saudi-Arabië.

De betoging verloopt vooralsnog vreedzaam. De enorme opkomst wijst erop dat er veel verzet bestaat tegen het harmoniseren van de besluitvorming van de twee landen. Eerder deze week besloten regeringsleiders van de Golfregio nog om een besluit over de nauwere samenwerking uit te stellen. Ook in Iran is woedend gereageerd op het pact dat het soennitische koningshuis van Bahrein en Saudi-Arabië proberen te smeden.

Het sjiitische Iran beweert dat een overeenkomst tegen de zin van de sjiitische meerderheid in Bahrein is. In Teheran gingen duizenden mensen na het middaggebed de straat op. Het gebed werd geleid door Kazem Sedighi die een samenwerking tussen Manamah en Riyad omschreef als een 'omineuze samenzwering', gericht op de annexatie van Bahrein door Saudi-Arabië.

De woede van Iran richt zich vooral tegen Saudi-Arabië dat zich heeft opgeworpen als beschermer van Bahrein. Eerder deze week riep Iran al de ambassadeur van Bahrein op het matje vanwege de nauwere samenwerking die de landen in de Golfregio nastreven.

Bahrein en Saudi-Arabië op hun beurt beschuldigen Iran ervan de protesten in Bahrein aan te moedigen, maar Iran ontkent dit ten stelligste. Al vijftien maanden lang heerst er een opstand in Bahrein. De sjiitische meerderheid wil een grotere stem in de landspolitiek.

© NOVUM 2012
bahrein
saoedi-arabië
iran
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi