Dibi en Sap sparen elkaar in eerste debat

algemeen
1
22 mei '12
In het eerste lijsttrekkersdebat van GroenLinks kwam het niet tot harde aanvaringen tussen Jolande Sap en Tofik Dibi.

Sap wees veelvuldig op de resultaten die zij binnenhaalde in het Kunduz-akkoord, terwijl Dibi zich vooral als fris alternatief presenteerde. Beiden zeiden het te betreuren dat de aanloop naar de lijsttrekkersverkiezingen zo chaotisch verliep. Sap benadrukte in De Rode Hoed in Amsterdam dat GroenLinks onder haar leiding verantwoordelijkheid heeft genomen en resultaten heeft binnengehaald.

Meerdere malen zei ze dan de partij klaar is om regeringsverantwoordelijkheid te nemen. "GroenLinks is niet alleen op zoek naar macht, GroenLinks is op weg naar macht." Volgens Sap is GroenLinks dé ideeënpartij van Nederland en wordt het nu tijd om die in de praktijk te brengen. "Natuurlijk moeten we actievoeren, en dat heb ik ook veel gedaan. Maar het wordt nu tijd dat we ook in Den Haag laten zien waar we als Nederland naartoe gaan."

Als GroenLinks onder leiding van Dibi in de regering komt, mag Sap wel minister van emancipatie worden, zei Dibi grappend. Zelf blijft hij dan in de Kamer zitten. Sap hield in het midden of zij als politiek leider in de Kamer blijft of een kabinetspost accepteert, zei ze. Dibi herhaalde dat GroenLinks wat hem betreft wel wat brutaler mag zijn. "GroenLinks is altijd een vechterspartij geweest, maar de laatste jaren zijn we wat bleker, wat Haagser geworden."
 
Hij zei soms wel wat jaloers naar de SP te kijken, die volgens hem meer in de samenleving staat. "Waarom staan wij morgen niet bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel?"
Volgens Sap is GroenLinks dé ideeënpartij van Nederland. "Natuurlijk moeten we actievoeren, en dat heb ik ook veel gedaan. Maar het wordt nu tijd dat we ook in Den Haag laten zien waar we als Nederland naartoe gaan."

© Novum 2012
groenlinks
dibi
sap
dibi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?