Afrikanen jagen Al-Shabab weg uit belangrijke plek

buitenland
4
26 mei '12
Troepen van de Afrikaanse Unie en de Somalische regering hebben vrijdag een stadje aan de rand van de hoofdstad Mogadishu veroverd op de radicaal-islamitische rebellen van Al-Shabab.

De inname van Afgoye is de gevoeligste nederlaag voor Al-Shabab sinds de rebellenbeweging vorig jaar augustus uit Mogadishu werd verdreven. Na drie dagen van hevige gevechten trokken de regeringsgezinde troepen Afgoye binnen, zei AU-woordvoerder Paddy Ankunda. Het grootste deel van het plaatsje is in hun handen. Militairen hebben de wacht betrokken in het hoofdbureau van politie en van het districtsbestuur, meldden inwoners van Afgoye.

"Somalische troepen zijn hier nu, en Al-Shabab heeft de stad verlaten", liet Aden Muse per telefoon vanuit Afgoye weten. "Het geweld is opgehouden, en mensen zitten binnen. We hopen dat er niet meer zal worden gevochten." Afgoye ligt zo'n dertig kilometer ten noorden van Mogadishu. Meer dan driehonderdduizend ontheemde Somaliërs hadden er eerder een goed heenkomen gezocht.

Zij sloegen door het geweld van de afgelopen dagen opnieuw op de vlucht, met overladen busjes en ezelkarren. Het plaatsje moest worden ingenomen omdat de toegangswegen naar Mogadishu door Afgoye lopen, zei de gezant van de Verenigde Naties voor Somalië, Augustine Mahiga, vrijdag. Bovendien vervaardigde Al-Shabab haar explosieven in Afgoye. "En het was het hoofdkwartier en de militaire verzamelplaats van Al-Shabab.

De verovering van Afgoye is een belangrijke doorbraak in de regio rond Mogadishu." Mahiga kondigde op zijn persconferentie in buurland Kenia voorts aan dat Somalië op 20 augustus van dit jaar een nieuwe president kiest.

© Novum 2012
afrikaanse unie
al-shabab
somalië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?