Assange wel uitgeleverd aan Zweden

buitenland
0
30 mei '12
Wikileaks-voorman Julian Assange mag aan Zweden worden uitgeleverd. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof woensdag bepaald.

De advocaten van Assange hadden het hof gevraagd om het uitleveringsverzoek van Zweden ongeldig te verklaren omdat het is uitgevaardigd door een openbaar aanklager, niet door een rechter. De Zweedse regering stelt dat dat de manier is waarop het systeem in Zweden werkt. Assange (40) wordt door het Zweedse openbaar ministerie gezocht om te worden gehoord in verband met seksuele delicten die hij zou hebben begaan tijdens een verblijf in Zweden. Het Zweedse openbaar ministerie meent dat het arrestatiebevel tegen Assange gewoon rechtsgeldig is en moet worden nageleefd.

De president van het Britse Hooggerechtshof, Nicholas Phillips, erkende woensdag dat over Assanges zaak 'niet gemakkelijk te oordelen was'. Het hof kwam uiteindelijk tot het oordeel dat het Zweedse uitleveringsbevel rechtmatig is, aldus Phillips. Assange wordt hoe dan ook niet onmiddellijk uitgezet. Zijn advocaat, Dinah Rose, zei direct na de uitspraak dat ze de zaak wil laten heropenen omdat de beslissing is genomen op basis van zaken die tijdens het beroep niet ter sprake zijn gekomen. Rose verzocht de rechter om meer tijd om het vonnis te bestuderen. Phillips heeft Rose twee weken de tijd gegeven.

Als het Hooggerechtshof weigert de zaak te heropenen, kan Assange de beslissing om hem uit te leveren nog aanvechten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. In de zomer van 2010 werd Assange door twee Zweedse vrouwen van verkrachting beschuldigd. Hij heeft de aantijgingen ontkend en zei bevreesd te zijn dat hij geen eerlijk proces krijgt. Volgens hem vond de gemeenschap met wederzijdse instemming plaats.

De Australiër is vooral bekend vanwege het lekken van honderdduizenden geheime Amerikaanse documenten, waarmee hij zich de woede van Washington op de hals haalde. Hij is bang dat Zweden hem daarvoor zal uitleveren aan de Verenigde Staten. De advocaat van de twee vrouwen die Assange beschuldigen noemt dat onzin. "Hij loopt niet meer risico om uitgeleverd te worden door Zweden dan door Groot-Brittannië", zei Claes Borgström.

© Novum 2012
julian assange
wikileaks
zweden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?