Assad: 'Niks te maken met slachting Houla'

buitenland
78
3 jun '12
De Syrische regering van president Bashar Assad had niets te maken met het bloedbad van vorige week in het Syrische Houla.

Dat zei Assad zondag in een toespraak voor het Syrische parlement. Volgens Assad zijn zelfs 'monsters' niet in staat tot zo'n gruwelijke misdaad. Het is Assads eerste publieke optreden sinds de slachting in Houla, waar vorige week 108 mensen op brute wijze werden omgebracht. Bijna de helft van de slachtoffers waren kinderen. Volgens de Verenigde Naties leken veel doden standrechtelijk te zijn geëxecuteerd.

Er zijn sterke aanwijzingen dat de moordpartij door regeringsgezinde strijders is aangericht, aldus de VN. Assad zei geschokt te zijn door het bloedbad in Houla. "Als we geen pijn voelen, zoals ik die voelde, om de slachtoffers van deze gruweldaden - de kinderen in het bijzonder - dan zijn we niet menselijk", zei Assad. "Zelfs monsters zouden geen slachtpartij aanrichten zoals die in Houla. Er bestaan geen Arabische of überhaupt menselijke woorden om het te beschrijven."

Assad zei verder dat Syrië momenteel in een 'echte oorlog' verkeert en de crisis in het land wordt aangedreven door 'buitenlandse krachten'. Hij bezwoer dat het leger keihard zal blijven optreden. De toespraak is een zeldzame gebeurtenis. De laatste keer dat Assad zijn opwachting maakte in het parlement was op 10 januari. Volgens de president hebben zijn tegenstanders concessies van de regering, zoals een referendum over een nieuwe grondwet en parlementsverkiezingen, genegeerd.
 
Hij zei dat hieruit blijkt dat de roep om democratie niet de reden achter de opstand is. Assad vergeleek het keiharde optreden van het leger met het werk van een chirurg. "Als een chirurg in een operatiekamer (...) snijdt, en schoonmaakt en amputeert, zeggen we dan dat hij bloed aan zijn handen heeft? Of bedanken we hem dat hij de patiënt heeft gered?", aldus Assad. "We vechten voor een doel en voor een land.

We doen dit niet omdat we van bloed houden. Deze strijd is ons opgedrongen, en het bloedvergieten waar we nu getuige van zijn is daar het resultaat van."

© Novum 2012
syrië
assad
houla
moord
slachting
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?