PvdD boos om afspraken met moslims en joden over rituele slacht

algemeen
26
6 jun '12
Het convenant voor de rituele slacht levert geen wezenlijke bijdrage aan het dierenwelzijn. Dat heeft fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme dinsdag gezegd tijdens een persconferentie.

Het convenant werd dinsdag tijdens een andere persconferentie ondertekend door staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA), het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, het Contactorgaan Moslims en Overheid en de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven. Bleker zei trots te zijn op het convenant, omdat 'ten aanzien van morele kwesties een oplossing is gevonden die een verbetering van het dierenwelzijn met zich meebrengt'. Thieme is verbaasd dat het convenant uiteindelijk is getekend.

Het lijkt namelijk sterk op een voorstel dat eerder nog door de Tweede Kamer is afgeschoten, zei ze. Het gaat om een amendement van Henk Jan Ormel (CDA) waarin beperkingen waren opgelegd aan rituele slachtingen. Hiermee wilde hij een verbod voorkomen, wat in strijd zou zijn met de vrijheid van godsdienst. Een van die beperkingen bestond eruit dat een dier uiterlijk 45 seconden na de rituele halssnede buiten bewustzijn moest zijn. Het convenant spreekt nu van veertig seconden, waarna de dood van het dier moet zijn ingetreden.
 
Vanwege de gelijkenis concludeert Thieme dat het convenant 'geen draagvlak' heeft. Ook draagt het volgens haar niet bij aan het dierenwelzijn levert. Bleker kwam in december onverwacht met het convenant aanzetten tijdens een debat in de Eerste Kamer. De Tweede Kamer heeft al ingestemd met het verbod op ritueel onverdoofd slachten, in de senaat bestaat daarvoor echter geen meerderheid. De Eerste Kamer vond dat de vrijheid van godsdienst zwaarder weegt.
Volgens de staatssecretaris worden de vrijheid van godsdienst en het dierenwelzijn in het convenant gewaarborgd.

Over de 45 seconden zei hij dat het ook 35 of 40 seconden had kunnen zijn. "En misschien doen we nog aanpassingen." De voorzitter van de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven viel hem bij door aan te geven dat minimaal veertig seconden nodig is om te testen of een dier buiten bewustzijn is. Ormel reageerde verheugd. Hij noemde de ondertekening op Twitter winst voor de vrijheid van godsdienst en voor het dierenwelzijn. Bleker heeft 'klassewerk' afgeleverd, aldus de CDA'er.
 
De behandeling van het wetsvoorstel was in de Eerste Kamer sinds het voorstel van het convenant opgeschort. Volgende week dinsdag debatteert de Eerste Kamer verder over het wetsvoorstel en het convenant.

© Novum 2012
rituele slacht
henk bleker
thieme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?