HD-kijker ziet goal iets later

algemeen
6
9 jun '12
Televisiekijkers die speciaal voor het EK een HD-pakket hebben aangeschaft komen bedrogen uit.

Ze lopen zaterdagavond het risico al gejuich bij de buren te horen terwijl op hun flatscreen de corner nog moet worden genomen. Als ook wordt gekeken naar verschillen in snelheid tussen aanbieders, kan het tijdverschil oplopen tot tweeënhalve seconde. Dat concludeert TNO in een kleinschalig onderzoek. De tijdsverschillen komen doordat het signaal op verschillende manieren naar de televisies wordt gebracht.

Televisie over DSL of satelliet werkt bijvoorbeeld anders dan de kabel. Digitenne is weer een andere mogelijkheid. TNO deed metingen in Rotterdam en Den Haag tijdens de oefeninterland van Nederland tegen Noord-Ierland. In die meting zijn maar vier aanbieders meegenomen. "Het kan ook per regio verschillen", nuanceert een woordvoerder. Maar in deze meting kwam standaard Interactieve tv van KPN als snelste uit de bus. Een seconde later kwamen het HD-signaal en KPN Digitenne binnen.

De signalen van Ziggo en UPC volgen op ongeveer 1,3 seconden van de koploper. De hekkensluiter was Canal Digitaal, op tweeënhalf seconde van het signaal van KPN. "Dat signaal moet eerst op en neer naar een satelliet voordat het in de kamer komt", legt de woordvoerder uit. De snelheid blijft over het algemeen hetzelfde, maar kan in de loop van de tijd verschillen als een aanbieder bijvoorbeeld uitbreidt.

"Het is geen groot probleem als de buren iets eerder de rode bal bij Lingo zien, maar het wordt toch vervelend als je steeds anderen al hoort juichen terwijl je zelf nog vol in spanning zit", zegt de woordvoerder.

Hij wijst ook op nieuwe televisiediensten waarbij kijkers via een camera een vriend kunnen zien die de wedstrijd ook volgt. "Dan is het vervelend als hij al om de tafel staat te dansen terwijl de corner bij jou nog moet worden genomen."

© Novum 2012
ek-2012
hd
voetbal
oranje
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi