Cijfers kinderarbeid Marokko schrikbarend hoog

buitenland
10
11 jun '12
Het aantal kinderen dat in Marokko werkt is volgens de Hoge Planning Commissie (HCP) schrikbarend hoog.

HCP, de Marokkaanse variant van het CBS, onderzocht hoeveel kinderen in Marokko vorig jaar in dienst waren. Zij brachten het rapport uit ter gelegenheid van de 'Werelddag tegen Kinderarbeid' dat elk jaar op 12 juni op de agenda staat. HCP meldt dat er 120.000 kinderen tussen de 7 en 15 jaar werken, wat neerkomt op 2,5% van alle kinderen in Marokko. Ondanks de aantallen is het percentage sinds 1999 fors gedaald toen het op maar liefst 9,7% van alle kinderen stond.

Ouders schrijven hun kinderen vooral niet in door een gebrek aan interesse (37,3%). Ook het gebrek aan financiële middelen (19,4%), het niet beschikbaar zijn van een school in de buurt (16,2%) en de verplichting voor kinderen om hun ouders te helpen met hun bedrijfsactiviteiten, worden vaak genoemd als reden om kinderen niet in te schrijven.

Vooral op het platteland helpen kinderen hun ouders bij de werkzaamheden. In de stedelijke gebieden is bijna de helft van de kinderen scholier (44,3%), iets meer dan één kwart (26,3%) helpt hun ouders en een op de vijf kinderen werkt als werknemer. Een op de tien kan worden geschaard onder de zelfstandig ondernemers zoals de verkopers van tasjes op de markt.

© Redactie 2012
marokko
kinderen
hcp
kinderarbeid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?