VVD wil miljarden korten op ontwikkelingshulp

algemeen
45
16 jun '12
De VVD wil drie miljard bezuinigen op ontwikkelingshulp. Dat schrijven fractievoorzitter Stef Blok en Kamerlid Ingrid de Caluwé zaterdag in de Volkskrant.

Het budget voor ontwikkelingssamenwerking zou daarmee slinken van 4,3 naar 1,3 miljard euro. De subsidie aan hulporganisaties als Oxfam Novib en Artsen zonder Grenzen zou helemaal moeten verdwijnen. Tegenover het dichtdraaien van de geldkraan staat dat het van de partij fiscaal aantrekkelijker moet worden om geld te doneren aan organisaties die zich inzetten voor ontwikkelingslanden. 

Bedragen tot vijfduizend euro zouden bijvoorbeeld tot 125 procent aftrekbaar moeten worden, zo opperen de liberalen.Het voorstel van de VVD zou niet bedoeld zijn om de kiezers van de PVV te paaien. Die partij is al langer fanatiek voorstander van miljardenkortingen op hulpgelden. "Ontwikkelingshulp is geen kerntaak van de Nederlandse overheid."Het geld dat voor ontwikkelingshulp beschikbaar blijft, moet besteed worden aan noodhulp en een aantal terreinen waar Nederland sterk in is of waar sprake is van een 'wederzijds economisch belang'. 

Dat betreft bijvoorbeeld waterveiligheid, landbouw en de bestrijding van hiv.Bij de mislukte Catshuisonderhandelingen zou de VVD akkoord zijn gegaan met een bezuiniging van een miljard euro op ontwikkelingshulp. De bezuiniging, die vooral moeilijk lag bij het CDA, was toen een vurige wens van de PVV-onderhandelaars. In het Kunduz-akkoord waren die bezuinigingen weer van tafel.Oxfam Novib-directeur Farah Karimi spreekt van een 'onthutsend voorstel'. 

Ze hekelt de argumenten die Blok aanvoert om miljarden te besparen, vooral dat ontwikkelingssamenwerking niet effectief zou zijn. "Wees een vent en zeg eerlijk: ik heb geld nodig en ik haal dat weg bij de armsten." Ze verwijt de VVD jojobeleid op het gebied. "Blijkbaar heeft de partij behoefte de PVV de wind uit de zeilen te nemen."In de eigen gelederen kan het VVD-voorstel ook op weerstand rekenen. 

"Ik nodig Blok en De Caluwé uit voor een bezoek aan de Sahel om te beseffen wat ze zeggen", reageert commissaris van de koningin in Friesland John Jorritsma, tevens voorzitter van Unicef Nederland.

© Novum 2012
nederland
vvd
bezuinigen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?