Nederland verliest voor derde keer en is klaar

sport
0
17 jun '12
Het Nederlands elftal is zondagavond in de groepsfase van het EK uitgeschakeld. Oranje verloor tegen Portugal ook de derde groepswedstrijd, ditmaal met 1-2.

Rafael van der Vaart schoot Oranje op voorsprong, maar twee treffers van Cristiano Ronaldo brachten Portugal de zege. De Portugezen eindigen achter Duitsland als tweede in groep B en treffen in de kwartfinale Tsjechië, de winnaar van groep A. Nederland had vooraf nog een kleine kans op de kwartfinale. Er moest dan met minimaal twee doelpunten verschil gewonnen worden van Portugal en Duitsland moest winnen van Denemarken. De Duitsers voldeden wel aan die opdracht en wonnen met 2-1.

Na alle kritiek op de eerste twee wedstrijden was Bert van Marwijk van zijn vertrouwde opstelling afgestapt. De bondscoach posteerde Ibrahim Afellay, Mark van Bommel en John Heitinga op de bank en bracht met hun vervangers Klaas-Jan Huntelaar, Rafael van der Vaart en Ron Vlaar een aanvallend elftal binnen de lijnen. De eerste twintig minuten pakten de wisselingen uitstekend uit. Oranje startte furieus en de Portugezen wisten niet waar ze het zoeken moesten. Na elf minuten kreeg Nederland loon naar werken.

Van der Vaart, bij absentie van Van Bommel aanvoerder, kreeg de bal net buiten het strafschopgebied en krulde prachtig raak in de verre hoek. Na twintig minuten leek de pijp leeg bij Oranje en nam Portugal de regie over. Binnen drie minuten kreeg de ploeg van Paulo Bento drie kansen, maar Ronaldo, Helder Postiga en Raul Meireles waren niet succesvol. Nederland werd echter in het tweede deel van de eerste helft compleet overlopen en de gelijkmaker leek een kwestie van tijd. Die kwam na een klein halfuur spelen dan ook op het scorebord.

Rechtsback João Pereira speelde Ronaldo vrij en de Portugese sterspeler faalde niet. Even daarvoor had Ronaldo nog doelman Maarten Stekelenburg op zijn weg gevonden. Met de uitschakeling in het verschiet moest Nederland zich in de tweede helft proberen op te richten. In zijn ijver gaf Jetro Willems het slechte voorbeeld. De PSV'er mocht blij zijn dat een harde tackle op João Moutinho slechts met geel bestraft werd.

Nederland moest tweemaal scoren, maar werd eigenlijk zelden gevaarlijk. Dat kon niet gezegd worden van de Portugezen, die wel raad wisten met de ruimte achter de Nederlandse defensie. Stekelenburg hield Nederland echter op de been met geweldige reddingen op inzetten van Fabio Coentrão en Ronaldo.

Een kwartier voor tijd gaf Ronaldo alsnog de definitieve knock-out. Na een vlijmscherpe counter bleef de aanvaller opvallend rustig en schoot hij beheerst de 1-2 binnen. Van der Vaart was in de slotfase nog dicht bij de 1-2, maar raakte de paal.

© Novum 2012
ek-2012
oranje
portugal
uitschakeling
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi