Overheid schoot tekort bij aanpak Q-koorts

algemeen
1
19 jun '12
De aanpak van de Q-koorts door de overheid is niet behoorlijk geweest.

De overheid heeft de bevolking onvoldoende en niet tijdig voorgelicht over de risico's en oorzaken van de Q-koorts. Daardoor is de relatie tussen de overheid en de patiënten ernstig geschaad, concludeert de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer in een dinsdag verschenen rapport. De ombudsman concludeert dat de belangen van omwonenden en passanten in Brabant te weinig aandacht hebben gekregen.

Ook zijn ze onvoldoende betrokken bij de problematiek rond de koorts. De toenmalige bewindslieden - de ministers van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) en van Landbouw Gerda Verburg (CDA) - hebben de Q-koorts niet voortvarend bestreden; zij bleven met maatregelen 'almaar wachten' op onomstotelijk bewijs over de overdraagbaarheid van de bacterie en de besmettingshaarden.

Excuses van de oud-ministers waren daarom op hun plaats geweest, stelt de ombudsman. Ook de houding van het huidige kabinet is te afwijzend. Wat Brenninkmeijer betreft, moet de overheid het vertrouwen herstellen. "Dit kan met het aanbeiden van excuses en het regelen van een tegemoetkoming voor schrijnende gevallen." Andere aanbevelingen zijn onder meer betere voorlichting en het instellen van een steunpunt voor Q-koortspatiënten.

© Novum 2012
regering
q-koorts
overheid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi