'Schaf Marokkaanse wet tegen gemeenschap buiten huwelijk af'

buitenland
242
19 jun '12
De Vereniging van Marokkaanse Mensenrechten (MAHR) heeft een zeer gedurfde uitspraak gedaan over een omstreden wet.

De mensenrechtenorganisatie drong er bij de Marokkaanse autoriteiten op aan om de wet tegen seks buiten het huwelijk af te schaffen. Artikel 490 van het Wetboek van Strafrecht in Marokko zegt namelijk dat volwassenen die buiten het huwelijk om gemeenschap hebben een maand tot een jaar celstraf kunnen krijgen. Voorzitter Khadija Riyadi zei daarover: 'Dit artikel geeft de hypocrisie weer van ons rechtssysteem ten aanzien van seksuele vrijheden waar wij voor strijden'. 

Met de islamitische PJD-partij aan de macht lijkt de oproep echter aan dovemans oren gericht te zijn. Het geeft echter wel weer hoe de verdeeldheid in Marokko is op het gebied van seksuele vrijheid. Het merendeel wil juist meer islam terwijl een grote groep juist af wil van dergelijke wetten. 

Riyadi ging verder: 'We weten allemaal dat gemeenschap buiten het huwelijk in Marokko gebruikelijk is. Omdat het zoveel in het geheim voor komt stimuleren we misbruik en schendingen van individuele vrijheden'. Tijdens het gesprek sprak ze met sociologen en activisten toen ze met harde woorden besloot: 'Vandaag de dag is schizofrenie bij de staat onaanvaardbaar'. 

© Redactie 2012
marokko
rabat
regering
mahr
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?