Rijke Marokkanen sluizen geld liever weg naar andere banken

economie
4
22 jun '12
Een economische analist heeft zijn zorgen geuit over het geld dat uit Marokko naar Europa en andere delen van de wereld verdwijnt.

Bensaid zei in gesprek met Hespress dat de laatste statistieken van de Wereldbank duiden op ruim 1000 miljard dollar aan Marokkaans geld op buitenlandse banken staat. Naast Arabische banken zijn vooral Zwitserse banken populair om geld op te slaan. Of het met illegale praktijken te maken heeft? Volgens de analist is het geld voor een groot deel legaal maar er zijn talloze voorbeelden van het wegsluizen van drugsgeld of steekpenningen.

Daarnaast is fraude in de boekhouding en belastingontduiking een voorname reden. Wat het legale gedeelte betreft denkt Bensaid dat Marokkanen hun geld niet in Marokko laten omdat het niet vertrouwelijk is en uit vrees voor hun projecten en beleggingsrendementen. Ook zou de 'Arabische Lente' een onzekere factor zijn voor de miljarden dirhams van grootverdieners.

Veel zakenlieden hebben overigens niet het vertrouwen in de Marokkaanse economie om hun dirhams in Marokko te 'laten rollen'.

© Redactie 2012
marokko
economie
bensaid
wereldbank
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?