Turkije kondigt stappen tegen Syrië aan

buitenland
14
23 jun '12
Turkije zal de 'vereiste' stappen ondernemen tegen Syrië nu de regering in Damascus heeft bekend een Turks gevechtsvliegtuig te hebben neergehaald.

''Dit kan niet worden verdoezeld'', zei de Turkse president Abdullah Gül zaterdag. Turkije onderzoekt volgens Gül de toedracht van het incident nog, en gaat na of het vliegtuig boven Turks grondgebied of Turkse wateren uit de lucht is geschoten. Het toestel stortte een kilometer of dertien uit de Syrische kust, voor de kuststad Latakia, in de Middellandse Zee. Volgens de Turkse pers speuren de Turkse en Syrische kustwacht samen naar de twee vermiste piloten.

''Ons onderzoek richt zich op de vraag of het vliegtuig binnen onze grenzen is neergehaald of niet'', verklaarde Gül. ''Omdat de gevolgen nogal ernstig kunnen zijn kunnen we geen duidelijkheid scheppen voor alle details tegen het licht zijn gehouden.'' Turkije is lid van de NAVO. De leden van het bondgenootschap hebben zich verplicht een aanval op een van hen als een aanval op hen allemaal te beschouwen.

De president zei voorts dat het heel gebruikelijk is dat straaljagers die op volle snelheid vliegen kortstondig het luchtruim van buurlanden schenden. Vrijdagavond laat meldde de Syrische staatspers dat het leger een 'onbekend luchtdoel' had waargenomen, dat zich op geringe hoogte en hoge snelheid voortbewoog. ''De Syrische luchtafweer antwoordde met luchtdoelgeschut, en raakte het onmiddellijk.

Het doelwit bleek een Turks vliegtuig, dat het Syrische luchtruim was binnengedrongen en behandeld werd zoals de wet in dergelijke gevallen voorschrijft'', berichtte SANA. Het incident heeft de spanningen tussen de beide buurlanden, die tot het uitbreken van de Syrische opstand in maart vorig jaar nauwe bondgenoten waren, steeds verder doen toenemen. De regering in Ankara is uitgegroeid tot een van de felste criticasters van het hardhandige optreden van Damascus tegen de oppositie.

Het neergehaalde vliegtuig, een F-4 van de Turkse luchtmacht, was opgestegen van een legervliegveld in de Turkse provincie Malatya. Ten zuidwesten van de provincie Hatay verdween het toestel van de radar. Hatay grenst aan Syrië. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wilde vrijdagavond niet bevestigen dat Syrië zich heeft verontschuldigd voor het neerhalen van het vliegtuig. Erdogan liet zich evenmin uit over de toedracht van de crash.
 
De Turkse krant Hürriyet schreef vrijdagmiddag dat de regering in Damascus de Turkse premier excuses had aangeboden voor het uit de lucht schieten van de F-4. Dat schreef het dagblad op gezag van een regeringsmedewerker, die anonimiteit had bedongen.

© Novum 2012
turkije
syrië
gevechtsvliegtuig
navo
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi