Spanje onder leiding van Xabi Alonso langs Frankrijk

62
24 jun '12
Spanje heeft zich zaterdag geplaatst voor de halve finale van het EK. In het Oekraïense Donetsk werd Frankrijk met 2-0 verslagen. In de negentiende minuut opende Xabi Alonso de score met een knappe kopbal.

De middenvelder van Real Madrid zorgde kort voor tijd uit een strafschop voor de beslissing. In de halve eindstrijd neemt Spanje het woensdag op tegen Portugal, dat donderdag afrekende met Tsjechië. Spanje nam in de beginfase het initiatief. De titelhouder speelde de bal geduldig rond en zocht naar ruimte in de defensie van de compact spelende Fransen. Die ruimte werd gevonden door Andres Iniesta.

De middenvelder stuurde Alba weg, die Alonso in staat stelde zijn honderdste interland op te luisteren met een doelpunt. Het eerste gevaar van Frankrijk liet lang op zich wachten. Alleen bij een knappe vrije trap van Yohan Cabaye werd Iker Casillas op de proef gesteld, maar de Spanjaarden leken niet onder de indruk. De ploeg van Vicente del Bosque nam het heft weer in handen, zonder voor rust nog voor dreiging te zorgen.

In de tweede helft kwam Frankrijk iets aanvallender voor de dag. Er was een kans voor Mathieu Debuchy, die een voorzet van Franck Ribéry over het doel kopte. Het bij vlagen lakmoedige Spanje bleef rustig en was via Fabregas dicht bij de 2-0, maar dat werd door knap ingrijpen van doelman Hugo Lloris voorkomen.

De Franse bondscoach Laurent Blanc probeerde het tij vervolgens te keren met het inbrengen van twee extra aanvallers, maar dat had niet het gewenste effect. In blessuretijd tekende Alonso voor zijn tweede treffer, na een makkelijk gegeven strafschop.