Marokko en Algerije verwikkeld in 'oorlog van imams'

buitenland
15
28 jun '12
In Frankrijk is een opmerkelijke strijd gaande waar moslimgeleerden centraal staan.

Algerije zal voor de Ramadan een groot aantal imams naar Frankrijk sturen om daar lezingen te geven en de moslimgemeenschap te begeleiden in de heilige maand. Zij zullen louter gestuurd worden naar moskeeën die gerund worden door Algerijnen. Daarmee ontspringen de imams de controle van de Franse Moslimraad die sinds 2008 onder leiding staat van de Marokkaanse Mohammed Moussaoui. De Franse media interpreteren de ontwikkelingen als stille oorlog tussen Marokko en Algerije.

Vooral om het feit dat de Moslimraad eerder onder leiding stond van een Algerijn. Daarnaast wil Algerije een prominentere rol gaan spelen door 120 imams te sturen. Vorig jaar stuurde Marokko 180 imams terwijl buurland Algerije er slechts 76 stuurde. Hoeveel Marokkaanse imams komende Ramadan naar Frankrijk gaan is niet bekend, voor Italië staan 61 imams klaar om af te reizen, zo melden Marokkaanse media.

Beide autoriteiten zijn gebaat bij een monopolypositie wat betreft religieuze leiding over de Franse moslims van vooral Afrikaanse komaf.

© Redactie 2012
marokko
algerije
frankrijk
imams
islam
ramadan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi